Bjørn Dæhlie bekrefter overfor Nettavisen at han og kona Vilde Falck-Ytter flytter fra Norge.

– Vi har tenkt på dette i mange år, men det har ikke passet med hensyn til familie og jobb. Vi er midt i 50-årene og har funnet ut at om vi skulle realisere vår plan om å bo i utlandet, så må det bli nå, sier han.

Han sier at gode rammebetingelser og spennende muligheter er bakgrunnen for at familien flytter til Sveits.

– Vi flytter til Sveits fordi det er et svært spennende utgangspunkt i Europa og at rammebetingelsene totalt sett er gode. Planen er å jobbe mindre og oppleve mer, og vi gleder oss veldig, sier Dæhlie.

Dæhlie har ikke besvart DNs henvendelser.

– Jeg er ikke overrasket

Ordfører i Bø Sture Pedersen.
Ordfører i Bø Sture Pedersen. (Foto: Gunnar Lier)

Bø-ordfører Sture Pedersen sier til DN at han ikke er overrasket over Dæhlies avgjørelse og at han fortsatt har god kontakt med den tidligere skiløperen og investoren.

– Jeg er ikke overrasket over at han flytter, han har nok tenkt lenge på å flytte til Sveits. Vi har fortsatt kontakt og et godt samarbeid, og han vil gjennomføre det han skal i Bø, sier Pedersen.

Dæhlie har tidligere uttalt at han har planer om å bygge en rekke boliger i Bø og nærområdet.

Pedersen tror at flere vil velge å forlate landet fremover på grunn av skattereglene.

– Jeg tror vi kommer til å se flere som flytter ut av Norge fremover på grunn av et sterkt skatteregime. Hvis de ikke flytter til Bø, så risikerer vi at norske bedrifter blir solgt til utenlandske eiere, sier han.

Flyttet til Bø

Dæhlie meldte i 2020 flytting til «skatteparadiset» Bø i Vesterålen. I 2020 kuttet kommunen den kommunale delen av formuesskatten fra 0,7 til 0,2 prosent. Sammen med den statlige delen fikk Bø med det landets laveste formuesskattesats på 0,35 prosent, mot 0,85 prosent i resten av Norge.

Det fikk i underkant av 20 formuende til å melde flytting til «Norges Monaco», inkludert Dæhlie som den gang omtalte at flyttingen i første omgang var et prøveprosjekt.

I slutten av oktober i fjor ble det derimot kjent at skilegenden la eneboligen i Bø ut for salg og skulle flytte fra kommunen.

Nå flytter altså Dæhlie til Sveits som omtales som et skatteparadis.

Ifølge skattelistene for 2020 hadde Dæhlie en formue på over 418 millioner kroner. Samme år betalte han vel 6,5 millioner kroner i skatt.

Skulle bygge boliger

DN var til stede i Bø da Dæhlie holdt en tale for lokale næringslivsaktører, politikere og flere av kommunens nye formuende innbyggere i sommer.

Under talen fortalte Dæhlie om hvor fantastisk naturen i hans nye hjemkommune er, hvor hyggelige nordnorske naboer han har fått, og at han skulle i gang med å bygge 25 boliger i Bø og 120 boliger i nærregionen.

Den tidligere langrennsløperen har tidligere ikke lagt skjul på at han flyttet nordover som følge av den lave formuesskattesatsen i kommunen. For skatteåret 2019 hadde han en formue på over 400 millioner, og betalte 5,5 millioner kroner i skatt. Ved å flytte til Bø kan han spare over to millioner kroner i året i skatt. Dæhlie sa opprinnelig at flyttingen i første omgang er et prøveprosjekt i ett år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.