Debatten har rast siden investor og tidligere toppidrettsutøver Bjørn Dæhlie uttalte seg sterkt kritisk til formuesskatten under et møte i regi av tenketanken Civita i forrige uke. Siden har han blitt både latterliggjort og kalt egoist på sosiale medier. Nå får han støtte hos tidligere toppalpinist og investor Lasse Kjus.

– Man er veldig eksponert når man forsøker å bygge noe, og da er det ofte tungt å få formuesskatten på toppen. Jeg er ikke uenig med Dæhli, sier Kjus.

Han er selv en aktiv investor og har gjort stor suksess gjennom sitt investeringsselskap Kjus Holding. I 2016 endte overskuddet etter skatt på nesten 15 millioner kroner.

 Dette er det beste året noensinne for Kjus, med unntak av rekordåret 2011. Da solgte han merkenavnet Kjus for om lag 56 millioner kroner.

«Ufint»

Ved slutten av fjoråret sto Kjus Holding oppført med en egenkapital på over 53 millioner kroner, godt hjulpet av en kraftig økning i verdsettingen av Bank Norwegian-aksjene fra året før. Dette gjør at Kjus selv får om lag en halv million kroner i formuesskatt.

– Jeg betaler skatt med glede, men jeg liker ikke debatten om at man må bidra med noe. Det gjør man jo uansett når man prøver å skape noe. Den behandlingen Dæhlie fikk liker jeg ikke. Det er ufint. Han er tross alt en av dem som bidrar positivt til statskassen. Mange av dem som roper høyest gjør ikke det. 

Han mener det gir norske investorer en urettmessig ulempe og mener at det trolig virker negativt inn på verdiskaping.

– For meg er formuesskatten en utfordring hvert eneste år. Jeg har ikke så mye inntekt hvert år, så da må jeg tømme selskapet for å få penger, sier han.

Gevinst på forbrukslån

Hans største investering er i forbruksbanken Bank Norwegian. Siden han kjøpte seg inn for 400.000 kroner i 2008, er verdiene mangedoblet. I fjor ble holdingselskapet Norwegian Finans tatt på børs. Ved utgangen av fjoråret hadde aksjene en verdi på over 15 millioner kroner eller 3750 % av den opprinnelige kjøpsverdien.

– Jeg har vært veldig heldig med den investeringen. Jeg har vært med hele veien, også økte jeg beholdningen litt gjennom emisjonen i fjor. Det er så mye bra aktivitet i selskapet, så jeg har fremdeles tro på aksjen.(Vilkår)

Les også: Bjørnjakten dnPlus
Er bonanzastemningen i fjellheimen i ferd med å gi seg?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om hyttemarkedet.
01:07
Publisert: