Kryptobørsselskapet dratt i gang av Norwegian-gründer og jagerflypilot Bjørn Kjos og hans familie, Norwegian Block Exchange, faller kraftig på Euronext Growth etter å ha lagt frem tall tirsdag.

Aksjen falt på det meste mer enn 13 prosent i tynn handel, og handelen ble automatisk stanset en periode som følge av det kraftige kursfallet. Aksjen kom siden litt tilbake igjen, og var ned rundt ni prosent ved 15.30-tiden.

Selskapet gikk 11 millioner kroner i minus før skattekostnad i fjorårets siste kvartal, sammenlignet med et underskudd på syv millioner kroner i samme kvartal året før.

Hadde 20 mill., jakter penger

NBX skriver at det ved nyttår satt med rundt 20 millioner kroner i ordinære kontantreserver, som kryptoselskapet kaller «Fiat»-eiendeler. Det hadde dessuten 5,4 millioner i kryptovaluta og en million kroner i kundefordringer.

– Blir dere ikke ukomfortable av å ha så mye fiat-penger?

– Haha. Regnskapet vårt er i norske kroner, og vi prøver å redusere svingningene, så da må det bli sånn. Vi er jo også en vekslingsindustri, så vi vil fortsette å være eksponert mot veldig mange forskjellige valutaer, sier toppsjef Stig Kjos-Mathisen.

Selskapet bruker imidlertid pengene raskt, og det rant ut 12,7 millioner kroner i fjerde kvartal. Ifølge rapporten skyldtes dette hovedsakelig børsnoteringskostnadene, kostnader knyttet til lisenstilpasninger, samt ansettelse av fem nye medarbeidere. Svakere kryptomarkeder i november og desember tynget også selskapet.

Dersom pengene skulle fortsette å renne ut i samme fart, vil kassen være tom innen sommeren. Selskapet skriver imidlertid at ledelsen og styret vil «utforsker veier for å finansiere videre vekst.» Bjørn Kjos er styreleder i NBX.

– Vi har hatt en bra vekst i kundegruppen nå, men det er en investeringskost knyttet til det. Det tar cirka seks måneder fra du har fått en kunde, til kunden begynner å gi avkastning. Man kan ha rolig vekst og prøve å vokse over driften, eller så kan man gi den en boost, sier Kjos-Mathisen.

– Ved hjelp av en kapitalinnhenting?

– Det er en av flere måter å finansiere vekst på. Vi har også sagt at vi vil gå videre med planene om å søke banklisens eller kjøpe en bank og tilby banktjenester. Vi har kommunisert at det vil innebære større kostnader, så en kapitalinnhenting vil ikke komme som noen overraskelse på markedet, for å si det sånn.

Vil overraske

Omsetningsvolumet på handelsplattformen var på 370 millioner kroner i kvartalet, en økning på 441 prosent fra fjerde kvartal 2020, og 25 prosent fra tredje kvartal 2021. Plattformen hadde 18.000 verifiserte brukere ved utgangen av fjerde kvartal, en økning på 115 prosent fra året før.

Selskapet ble notert på lavterskelsmarkedsplassen Euronext Growth i desember i fjor, og har siden falt mer enn 40 prosent. Selskapet har en markedsverdi på 450 millioner kroner. Kjos-familien kontrollerer over 40 prosent av aksjene gjennom ulike selskaper.

I rapporten heter det at selskapet også jobber med strategiske samarbeid. Ifølge Kjos-Mathisen kan dette være alt fra kommersielle partnerskap eller fusjoner og oppkjøp.

– Det er noe vi har jobbet med over lengre tid, men det er alltid vanskelig å si når dette begynner å konkretisere seg. Jeg håper å kunne overraske eierne mine med noen skikkelig gode nyheter om ikke så fryktelig lang tid, sier Kjos-Mathisen.

Han tror selskapet vil klare å gi aksjonærene en pen verdiøkning på sikt.

– Jeg er hundre prosent sikker på at selskapet kommer til å levere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.