Bjørn Kjos (71) og de tre barna har på egen hånd startet et helt nytt selskap – Norwegian Block Exchange. DN meldte tidligere i uken at det nye selskapet ble registrert i vinter og planen er å finne nye forretningsmuligheter innen blokkjedeteknologi.

Handel i kryptovaluta, som bitcoin, er bare en liten del av planen.

– Vi tror blokkjedeteknologi vil revolusjonere flyindustrien. Det vil endre mye av det vi gjør fremover, både salg av billetter og i andre deler av virksomheten, sier Bjørn Kjos.

Styrer unna Kodak-fellen

Han avslører hvordan planen ble til virkelighet i juleferien.

– Det var faktisk min idé, sier Kjos, og legger til:

– Det har interessert meg veldig hvordan denne teknologien kan brukes til å sikre oss mot hacking og angrep utenfra. Men deretter skal det handle om å lære av folk som kan dette, sier han.

Kjos tror blokkjede blir spesielt viktig i flyselskaper.

– Fordi vi snakker med så mange leverandører og mellommenn, og jeg tror dette vil gjøre at flere kan snakke direkte med hverandre. Da kan man antagelig sette kryss over flere selskaper som blir neste Kodak, sier Kjos, med referanse til den kjente produsenten av filmruller som ikke forberedte seg i tide på en digital revolusjon.

– Har du selv investert i bitcoin?

– Nei, men jeg kjenner mange som har gjort det. For oss handler det om å bruke mye av teknologien som ligger bak. Ikke bare kryptovaluta.

– Når blir det nye selskapet en del av Norwegian?

– Det skulle egentlig ha vært det allerede. Da jeg satte opp selskapet i julen, hadde ikke denne saken vært gjennom styret i Norwegian. Det må vi ha på plass først, sier Kjos.

Svigersønn på topp

Selskapet eier foreløpig av Observatoriet Invest, eid av Bjørn Kjos og barna Lars Ola Kjos (40), Guri Helene Kjos Brecke (37) og Anna Helene Kjos-Mathisen (35).

Daglig leder i det nye selskapet er Kjos’ svigersønn, Stig A. Kjos-Mathisen (36), som også har hatt ansvaret for mannskapsplanlegging i Norwegian de siste årene.(Vilkår)

– Det er hyggelig at noen kjøper aksjer.
Bjørn Kjos kommenterer interessen fra IAG om å kjøpe Norwegian på vei inn til dagens generalforsamling i Norwegian.
01:12
Publisert: