I en pressemelding torsdag morgen melder Norwegian at sjef Bjørn Kjos (72) trekker seg fra sin stilling i selskapet.

Ny midlertidig konserndirektør blir nåværende finansdirektør Geir Karlsen (54).

Kjos skal fortsatt ha en sentral rolle i selskapet som rådgiver for styret og styrets leder.

Torsdag morgen holdt Norwegian-sjef Bjørn Kjos (72) pressekonferanse på Aker Brygge i Oslo – like etter at det også ble annonsert at han går av.

– Forhåpentlig er det min siste presentasjon. Hvis det er noen som tror jeg er lei meg for det – det er jeg ikke. Jeg er langt på overtid, sa Kjos på podiet.

Styreleder Niels Smedegaard sier i en pressemelding:

– Jeg er veldig glad for at han blir i selskapet som en rådgiver for styret. Samtidig som Norwegian går fra vekst til lønnsomhet, er en fordel for selskapet å dra fordel av Bjørns nettverk, kunnskap og erfaring fra bransjen.

Norwegian-kursen åpner opp to prosent ved børsåpning torsdag og ligger opp tre prosent etter fem minutters handel på Oslo Børs.

Se videointervju med Bjørn Kjos fra Paris Air Show i juni:

Åpner for å gi seg som sjef for Norwegian
Konsernsjef Bjørn Kjos vurderer å slutte som sjef for flyselskapet sitt.
01:20
Publisert:

Bjørn Kjos har vært Norwegians toppsjef og hovedeier siden selskapet utfordret SAS-monopolet for 17 år siden – og ga nordmenn et alternativ som senket prisnivået på billettene dramatisk.

Senere har han tatt selskapet ut i verden. Denne innsatsen har gjort ham til én av de klart mest populære toppsjefene i landet.

Glad for å gi stafettpinnen videre

– Jeg ser frem til å bruke mer tid på spesifikke strategiske prosjekter som er avgjørende for suksess i fremtiden for Norwegian, sier avtroppende konsernsjef Bjørn Kjos.

– Jeg har stor tillit til at styret kommer til å rekruttere en godt kvalifisert konsernsjef til å lede Norwegian videre sammen med resten av toppledelsen. Den neste konsernsjefen har en utrolig spennende jobb i vente og jeg er glad for at jeg nå kan gi stafettpinnen videre, mens jeg selv kan konsentrere meg om noen utvalgte prosjekter som vil være av stor betydning for Norwegian fremover.

– Som jeg har uttalt mange ganger er det ikke naturlig å sitte som konsernsjef når man har gått inn i 70-årene, sier Kjos.

Ifølge styreleder Smedegaard vil den nye konsernsjefens hovedoppgave vil være å sikre en stabil og lønnsom drift, til fordel for kunder, ansatte og aksjonærer.

– Det er viktig for oss å sikre at Norwegian er godt posisjonert for tøff konkurranse og også uforutsette hendelser fremover. Vi skal ha et lønnsomt rutenettverk, en velfungerende drift og en organisasjon som bygger oppunder det. Kostnadene må også ytterligere ned, fortsetter Smedegaard.

Selskapet skriver i meldingen at styreleder Smedegaard vil ta en mer aktiv rolle i Norwegians ledelse.

Ønsket å tre av

I et intervju med DN tidligere i juni bekreftet Kjos at han ønsket å tre av. Da sa han at håpet at de ville finne en ny sjef i løpet av 2019.

– Styret har lett etter en arvtager i et års tid, sa Kjos til DN den gangen.

– Vil du selv gå inn i styret heretter?

– Nei. Jeg har ingen tro på det å være igjen som en syvende far i huset. En ny toppsjef skal ikke være annenpilot, men ha frihet til å utvikle selskapet videre uavhengig av meg.

I det samme intervjuet med DN fra juni fortalte Kjos litt om hvordan han ser for seg å jobbe som rådgiver.

– Jeg kan for eksempel hjelpe med å finne flere samarbeidspartnere som kan bidra med passasjerer inn i rutenettverket vårt, sa Kjos.

Norwegian har en langsiktig avtale med britiske Easyjet som sender mange av kundene videre på Norwegians langruter.

– Jeg er sikker på at det kan bli flere, for eksempel i USA og Asia.

– Hva med arbeidet med å skaffe Norwegian overflyvningsrettigheter over Sibir for å utvide mot Sørøst-Asia?

– Det er også ting jeg kan bruke mer tid på hvis jeg ikke lenger trenger jobber med det operative hver dag, sa Kjos.

Tidligere på morgenen torsdag presenterte flyselskapet resultatene for andre kvartal, der flyselskapet leverte et overskudd på 111 millioner kroner mot et ventet resultat på 70 millioner.

Dette er en betydelig bedring fra et underskudd før skatt på 1,98 milliarder krone i første kvartal, men en resultatsvekkelse i forhold til samme kvartal i 2018 da Norwegian leverte et resultat før skatt på 370 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.