Det norske biotek-selskapet Ultimovacs har hatt en fantastisk reise siden børsnoteringen i juni 2019. På første handelsdag ble aksjen omsatt for 31 kroner. Torsdag steg aksjen over 13 prosent til sluttkurs 110,8 kroner.
På drøye to år har altså aksjen steget over 250 prosent, og selskapet er i dag verdsatt til 3,5 milliarder kroner.
En viktig bidragsyter til selskapet, som omtales som en av Norges mest vellykkede biotek-selskaper, er investor Bjørn Rune Gjelsten. Gjennom sitt Gjelsten Holding eier han om lag 19,3 prosent av aksjene i selskapet, og er dermed største eier foran Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica as.
Sammen har de to investorene aksjer for rundt 964 millioner kroner i selskapet. Papirverdien på disse beholdningene har økt kraftig de to siste ukene.
Kreftvaksine
Mer spesifikt utvikler Ultimovacs en potensiell vaksine mot kreft, og ledes av de tre forskerne Gustav Gaudernack, Anne-Marie Rasmussen og Else Marit Inderberg Suso ved Oslo universitetssykehus. De tre har jobbet med kreftvaksiner siden 1993.
Studiene med kreftpasienter startet i 2010, og avklaringene i store studier er ventet å komme de neste to årene. 11. august kunne selskapet imidlertid melde om «positiv utvikling» i fase én av vaksinen som har fått navnet UV1.
I meldingen skrev selskapet at den andre testkohorten har gitt «oppløftende signaler til klinisk respons». Vaksinen fungerer slik at den styrker immunforsvarets evne til å angripe kreftcellene, og kan ifølge selskapet ha effekt på de aller fleste former for kreft.
– Det fremtredende bildet er at UV1-kombinasjonen har en sterk profil med hensyn til sikkerhet, og har vist konsistent høye nivåer av klinisk respons mot føflekkreft. De siste dataene er ytterligere bevis på at UV1 er er trygt og kan mobilisere immunforsvaret i behandlingen mot svulster, sa Ultimovacs' sjef for medisin i meldingen.
«Det har ikke markedet satt pris på før nå»
Analytiker Adam Karlsson i ABG Sundal Collier er ikke i tvil om at det er nettopp denne meldingen som er grunnen til kursløftet den siste tiden. Han mener UV1-dataene ser lovende ut, og tror flere investorer har fått øynene opp for selskapet etter meldingen.
Han viser blant annet til at selskapet har flere vaksinekandidater i sin «pipeline».
– Selskapet kommer snart til å ha fire ulike fase to studier av forskjellige former for kreft. Etter meldingen tror vi at flere virkelig har fått øynene opp for det selskapet har jobbet med det siste året. Det har ikke markedet satt ordentlig pris på før nå, sier analytikeren.
Karlsson understreker samtidig at Ultimovacs er langt unna å få UV1 ut til massene.
– De må gjøre klar fase to-studier av UV1-vaksinen, som ventes å komme i slutten av neste år. Etter det blir det sannsynligvis større fase tre-studier. Muligens kan UV1 nå markedet omkring 2026/2027, med mindre de kan vise til veldig gode testresultater og dermed få fremskyndet godkjenningen, sier han.
227 millioner rikere på papiret
Siden 11. august har aksjen steget nesten 50 prosent og har kun hatt tre handelsdager med fall i samme periode.
For storeierne Gjelsten og Hagen betyr det at deres aksjer i selskapet har økt markant i verdi:
- Gjelstens aksjer var ved handelsslutt 11. august verdt om lag 456 millioner kroner. Ved stengetid på Børsen torsdag var de verdt om lag 683 millioner kroner.
- Hagens aksjer var på sin side verdt rundt 187 millioner kroner for to uker siden, og har i dag en papirverdi på om lag 280 millioner kroner.
Hver for seg har de altså papirgevinster på henholdsvis rundt 227 og 93 millioner kroner.
I tillegg til de to profilerte storeierne finnes det også flere andre kjente navn på Ultimovacs' aksjonærliste.
Sundt-familiens Sundt as eier drøyt to prosent av aksjene. Forvalter Jan Petter Sisseners Sissener as var ved månedsskiftet oppført med en andel på rett over én prosent.
I tillegg dukker også Autostore-gründer Jakob Hatteland og investor Torstein Tvenge opp med mindre poster.
«Glem pengene»
Til DN tidligere i år fortalte Gjelsten om investeringen i Ultimovacs. Han gikk tungt inn i selskapet da faren ble syk, og ga finansiering til professor og forsker Gustav Gaudernack og teamet hans på Radiumhospitalet, som hadde sendt inn patentsøknad på kreftvaksinen i 2010.
Da hadde gründerne allerede lett etter investorer i mer enn ett år. Flere utprøvninger kom i gang på pasienter med prostata- og lungekreft, og selskapet Ultimovacs ble stiftet i 2011.
Gjelsten har investert i størrelsesorden 90 millioner kroner i Ultimovacs – 30 millioner i fødselshjelp og har deltatt i alle kapitalutvidelser siden. Gjelsten sa da at en fremtidig gevinst ikke har vært motivasjon for å bli hovedeier i selskapet, der han også var styremedlem frem til i fjor.
– Det er veldig emosjonelt. Glem pengene, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.