Investor og milliardær Bjørn Rune Gjelsten har tapt på valutahandel, bekrefter han overfor DN.

Det har torsdag gått rykter om at en kjent norsk finansmann hadde store tap i valutamarkedet. Gjelsten bekreftet tidligere torsdag til Nettavisen at det er ham ryktene gjelder.

– Det Nettavisen skriver er «korrekt», bortsett fra at jeg ikke er nordmøring, men romsdaling, og potensielt tap ikke er så stort, skriver Gjelsten i en epost til DN.

Tapet skal ha skjedd ved at Gjelsten har veddet på at kronen skulle styrke seg mot andre valutaer, eksempelvis euro eller dollar, men det motsatte har skjedd. Og i aller høyeste grad:

Aldri har kronen vært svakere mot dollar eller euro. I skrivende stund koster en dollar 11,34 kroner og en euro koster 12,11 kroner. Natt til torsdag var kursfallet på kronen så ille at Norges Bank bestemte seg for å gripe inn for å hindre ytterligere kursfall.

En «attåtinntekt»

– Fakta er at vi har vært aktive i valutamarkedet i seks-syv år. En del av denne aktiviteten er for å være proaktive for våre bedrifter. Det vil si sikringsforretninger i valutamarkedet. Så har vi en del uavhengige posisjoner, kall det spekulasjon. De har de seneste seks-syv årene gitt oss gode resultater og vært positive for oss, en attåtinntekt. Posisjonen akkurat nå etter de siste to ukene er tap som ikke er realisert, men håndterlige beløp, sier Gjelsten til Nettavisen Økonomi.

Han vil ikke kommentere hvor stort tapet er eller andre detaljer rundt valutaspekulasjonen.

Etter kollapsen natt til torsdag, hentet kronen seg kraftig inn etter at Norges Bank varslet at de vurderer støttekjøp.

Kronesvekkelsen har pågått over flere dager og uker ettersom effekten av koronavirusepidemien og oljeprisfall for alvor har skyllet inn over norsk økonomi.

Smalt i natt

Men åtte minutter over fire natt til torsdag smalt det til for alvor i valutamarkedet. Kronekursen falt som en stein, og en halvtime senere måtte du ut med over 50 øre mer for både euro og dollar.

Kronesvekkelsen som inntraff var kraftig nok alene til å gå inn i historiebøkene som en av de verste dagene for kronekursen i løpet av de siste 50 årene.

Dette gjorde at kronen svekket seg over en krone mot euro og dollar i løpet av det siste døgnet. Denne bevegelsen er dobbelt så kraftig som den «gamle» rekorden fra 1986, da kronen svekket seg med 50 øre på en dag mot dollar. På et tidspunkt kostet euroen over 13 kroner og dollaren over 12 kroner.

«Hånderlige beløp»

– Jeg kan bare gjenta at dette er håndterlige beløp, de medfører ikke at vi må selge aktiva, og det er noen forfall fremover. Jeg skal som stor aksjonær i Kid være forsiktig med å kommentere aksjen, men litt fleipete sagt blir det ikke billige Kid-aksjer til salgs i markedet fremover som følge av dette, sier Gjelsten til Nettavisen.

Investoren sier at han som gründer og romsdaling er optimist og håper at ting vil normalisere seg i løpet av noen måneder.

– Krisen er ekstraordinær, ingen av oss har opplevd dette før, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.