Danske Banks filial i Estland skal aktivt ha tilbudt sine utenlandske kunder å bytte penger mot gull, ifølge Bloomberg.

Det skal være interne dokumenter fra Danske Bank fra midten av 2012 som avslører at banken markedsførte gullbarrer som en måte å oppbevare verdier på som både sikret anonymitet og mobilitet med hensyn til flytting av verdiene.

I dokumentene skal det ha kommet frem at banken ikke ville kreve anti-hvitvaskings-prosedyrer hvis gullet var lagret langsiktig, viser dokumentene. Noen av dokumentene som markedsførte gullbarrer skal ha vært signert av briten Howard Wilkinson, som senere er blitt kjent som varsleren som forsøkte å stoppe Estland-filialen fra å betjene mistenkelige kunder.

Fra Danske Banks tidligere filial i Estland, som nå er stengt.
Fra Danske Banks tidligere filial i Estland, som nå er stengt. (Foto: Ints Kalnins/Reuters)

Wilkinsons advokat skal ikke ha besvart Bloombergs forespørsel om kommentar til saken.

«Vi kan ikke kommentere forhold vedrørende «non resident»-avdelingen i Estland, da saken fortsatt er under etterforskning av myndighetene. Vi samarbeider naturligvis med alle relevante myndighet», skriver Danske Bank i en kommentar til DN.

11 prosent av overskuddet

Den estiske filialens avdeling for utenlandskunder var gjennom flere år en svært lønnsom virksomhet for Danske Bank. I 2011 sto den estiske filialen for 11 prosent av overskuddet til Danske Bank, til tross for at filialen sto for 0,5 prosent av eiendelene. Fra årene 2007 til 2015 ga de utenlandske kundene hos den estiske filialen 1,5 milliarder danske kroner, tilsvarende i underkant av to milliarder norske kroner.

Norske Thomas Borgen var toppsjef i Danske Bank fra 2013 til han gikk av som følge av hvitvaskingsskandalen i oktober 2018. Før han ble toppsjef ledet han Danske Banks internasjonale virksomhet, herunder den estiske filialen, fra 2009 til 2012.
Norske Thomas Borgen var toppsjef i Danske Bank fra 2013 til han gikk av som følge av hvitvaskingsskandalen i oktober 2018. Før han ble toppsjef ledet han Danske Banks internasjonale virksomhet, herunder den estiske filialen, fra 2009 til 2012. (Foto: Ritzau /Reuters/NTB Scanpix)

Danske Banks filial i Estland har siden 2017 stått i sentrum for en av verdens største hvitvaskingssaker. Hittil viser en advokatgranskning av saken at rundt 2000 milliarder kroner ble kanalisert gjennom banken i årene 2007-2015, av utenlandske kunder i stor grad fra tidligere sovjetstater som Russland og Aserbajdsjan.

I advokatgranskningen som ble fremlagt i september 2018 ble det nevnt flere ulike tjenester Danske Bank tilbød de utenlandske kundene fra sin estiske filial. Gullbarrer ble ikke nevnt i rapporten.

Siktet

Bare uker etter rapportfremleggelsen, etter nye meldinger om undersøkelser fra danske myndigheter, gikk den norske toppsjefen Thomas Borgen av. Han er i dag blant en rekke tidligere Danske Bank-topper som har status som siktet i etterforskningen av SØIK, som tilsvarer norske Økokrim.

Også Danske Bank er for tiden under etterforskning i flere land: I tillegg til at banken er siktet for brudd på hvitvaskingsregler i Danmark, etterforskes den i USA, Estland og Frankrike. Banken har satt av store summer til bøter for brudd på hvitvaskingsregler. I tillegg er banken saksøkt av en lang rekke investorer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.