Danske Bank har bygd opp en gigantisk buffer til potensielle bøter i forbindelse med hvitvaskingsskandalen. Hittil har banken bygd opp en buffer på 2,7 milliarder amerikanske dollar, eller 23 milliarder kroner.

Og bufferen skal vokse ytterligere. Til Bloomberg sier den midlertidig innsatte Danske Bank-toppsjefen Jesper Nielsen at banken vil gjøre «det som skal til for å skape tilliten som trengs for å vise at vi er sterke og har kapitalen som trengs».

Det er ukjent hvor mye danske myndigheter har stilt krav om at banken setter av til bøter, men Nielsen bedyrer at Danske Banks nåværende pott uansett er «vesentlig» høyere enn myndighetenes krav.

Nielsen ble satt inn som midlertidig toppsjef etter at den norske toppsjefen Thomas Borgen gikk av som følge av hvitvaskingsskandalen i banken, som antas å være blant Europas største noensinne.

Danske Bank er for tiden under etterforskning i flere land, og fikk nylig status som siktet av danske Økokrim, SØIK, for brudd på anti-hvitvaskingsloven. Bakgrunnen er enorme pengestrømmer, rundt 2000 milliarder kroner, som har passert gjennom bankens estiske filial i perioden 2007 til 2015. Store deler av pengestrømmene antas å være mistenkelige, og knyttes blant annet til Russland, Moldova og Aserbajdsjan.

Hvitvasking av penger er alle handlinger som bidrar til å sikre utbytte fra kriminelle handlinger, ved enten å skjule hvor pengene kom fra, hvor pengene blir av, eller hvem pengene kom fra eller endte opp hos. Både selskaper og enkeltpersoner kan straffes for hvitvasking.

Danske Bank har selv anmeldt åtte ansatte eller tidligere ansatte tilknyttet den estiske filialen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her stopper advokaten intervjuet med den tidligere direktøren for Russlands statsorganiserte dopingprogram når han får spørsmål om navngitte personer innen skiskyting.
DOPING | Grigorij Rodtsjenkov avslørte Russlands statsorganiserte dopingprogram. I 2015 flyktet han til USA. Iført finlandshette, for å skjule sin nye identitet, lar han seg intervjue på hemmelig sted i USA av Jan Jensen og Andreas Selliaas.
02:34
Publisert: