– Jeg har ikke finregnet på det, sier Sjur Thorsheim om hvor mye han til sammen har tjent på salg av aksjene i Sector Alarm.

Han er blant dem som har tjent mest på at stadig flere boligeiere har investert i husalarmer.

Selv trodde han på gründeren Jørgen Dahl i Sector Alarm som hadde begynt å selge boligalarmer på midten av 1990-tallet, og som etter hvert trengte penger for å ekspandere med salg av alarmer for én krone stykket. Mens bankene vendte tommelen ned, sa Thorsheim ja til å gi Dahl lån som kunne konverteres til aksjer i Sector Alarm.

«Et lite eventyr»

Finansavisen har tidligere skrevet at Thorsheim gikk inn med en million kroner og en million i lån i Sector Alarm.

– Det har nok sneket seg inn en liten feil. Det var til sammen fire millioner jeg gikk inn med i Sector Alarm, sier Thorsheim.

Etter hvert satt Thorsheim med nesten 20 prosent av aksjene i Sector Alarm mens selskapet vokste kraftig både i antall kunder, omsetning og i resultat og ble et stort milliard-konsern.

– Jeg var aksjonær i selskapet i rundt 20 år og var optimist lenge fordi jeg så det gikk bra med selskapet, ser investor Sjur Thorsheim.
– Jeg var aksjonær i selskapet i rundt 20 år og var optimist lenge fordi jeg så det gikk bra med selskapet, ser investor Sjur Thorsheim. (Foto: Privat)

I 2016 og 2017 solgte Thorsheim seg ut av Sector Alarm. Etter intern uenig med Jørgen Dahl om prising av aksjene ble det i 2017 inngått forlik mellom selgerne og gründeren.

Ifølge regnskapet til Thorsheims eget selskap, Pro as, bokførte selskapet en gevinst på 195,9 millioner kroner av aksjeposten som ble solgt i 2016 i Sector Alarm.

«Det er inngått forlik vedrørende salg av disse aksjene og det ble inntektsført ytterligere 84,1 millioner kroner i 2017,» heter i årsrapporten.

Ifølge selskapets note er gevinstbeløpet i 2018 på totalt 368,2 millioner kroner.

Det medfører at Thorsheim har solgt Sector Alarm-aksjer for rundt 650 millioner kroner.

– Trodde du det skulle gi deg så stor gevinst?

– Nei, nei. Det har vært et lite eventyr. Jeg var aksjonær i selskapet i rundt 20 år og var optimist lenge fordi jeg så det gikk bra med selskapet. Sector Alarm har vært drevet usedvanlig godt av Jørgen Dahl. Jeg har veldig sans for selskapet og ledelsen, sier Thorsheim.

Oppkjøpsfond går inn

Nylig gikk investeringsselskapet KKR inn i Sector Alarm med en eierandel på 30 prosent.

I hovedprinsippet skal alle av selskapets aksjonærer selge seg ned med 30 prosent. Ifølge Finansavisen vil gründer Jørgen Dahl få utbetalt rundt 1,8 milliarder for sine aksjer ved nedsalget.

Tidligere i sommer vedtok Sector Alarm å betale Konkurransetilsynets varslede gebyr på 425 millioner kroner for ulovlig samarbeid med hovedkonkurrenten Verisure ved fordeling av kunder.

Tror på plast-omdanning

Sector Alarms tidligere aksjonær Sjur Thorsheim har aksjer i flere selskaper. Selv sitter han blant annet i styret i farmasiselskapet NattoPharma hvor han er medaksjonær. Thorsheim har også satset penger på det norske selskapet Quantafuel, som utvikler en teknologi for å omdanne plast til drivstoff.

– Det er en favorittaksje. Nå skal selskapets fabrikk i Danmark snart i gang med produksjonen, sier Thorsheim.

Selv vil han ikke investere stort i børsmarkedet.

– Strategien er å kjøpe minst mulig og vente litt til det kommer en korreksjon, for deretter øke eksponeringen.

– Så du venter på et børsfall?

– Ja, for så vidt.

Men selv om Thorsheim har solgt seg ut av Sector Alarm, er ikke båndene til selskapet helt brutt.

– Jeg er en fornøyd boligalarmkunde av Sector Alarm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.