Den nigerianske sentralbanken holder styringsrenten stabil på 14 prosent for sjette rentemøte på rad, skriver Financial Times. Renten ble sist endret i juli 2016, da med et hopp på to prosentpoeng, fire ganger mer enn den norske styringsrenten.

Styringsrenten i Norge ligger helt nede på 0,5 prosent, men det er hele 28 land som har lavere styringsrente, ifølge oversikten på Tradingeconomics.com. Mange av disse er eurolandene, som har rente på null. Fire land har dessuten negativ rente, og blant disse er Japan det eneste utenfor Europa. Sveits ligger nederst, med minus 0,75 prosent, fulgt av Danmark og Sverige. 

Rente så det svir

Men i mange land er det fremdeles dyrt å låne penger. Argentina topper nå listen, med en rente på 26,25 prosent, som likevel er et stykke under landets rekord, på 1390 prosent. Deretter følger en rekke land fra Afrika og Sør-Amerika, før Iran så vidt sniker seg inn på topp- ti-listen med en styringsrente på 18 prosent. Sentral-Asia er også godt representert på de neste plassene. 

Norge har aldri ligget så høyt i moderne tid, men vi nådde 11 prosent 7. september 1992 («foliorente») og styringsrenten var på 5,75 prosent så sent som høsten 2008. I 2006 var renten i Norge og Argentina relativt lik. 

Skiller seg ut

I Europa er det ikke overraskende konfliktherjede Ukraina som kommer høyest ut, med rente på 12,5 prosent, fulgt av Hviterussland med 12 prosent. Russland ligger også høyt, med 9 prosent.

Blant land som ikke tradisjonelt regnes som «i-land» har Fiji lavest rente, med 0,5 prosent, og den lille øystaten Komorene har lavest rente i Afrika, med 1,15 prosent.(Vilkår)