– Vi så at det var vanskelig å finne ut hvilke banker man faktisk kan få lån i. Det var det vi ville rydde opp i, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne.

I en fersk rapport har interesseorganisasjonen gått gjennom hvordan konkurransen i bankmarkedet ser ut. Undersøkelsen viser at det er store forskjeller fra sted til sted på hvor mange banker som tilbyr innbyggerne boliglån.

Mens Sørlandet, Østlandet og Trøndelag har den største tettheten av banker, har kundene i Nord-Norge i realiteten kun to å velge mellom: DNB og Sparebank 1 Nord-Norge.

– Hovedfrustrasjonen vår et at det har vært veldig uoversiktlig å vite hvem som tilbyr boliglån i ulike kommuner, sier Pihl.

Organisasjonen har derfor laget en oversikt for forbrukerne, slik at de kan se hvilke banker det er mulig for dem å få lån i.

– Tror dere denne tjenesten vil øke konkurransen og bidra til at rentekostnadene går ned?

– Det hadde vært fint, men vi kjenner markedet og vet at det er en god del treghet. Vi håper dette kan sette lys på konkurransesituasjonen i markedet.

Lokale banker blir landsdekkende

De siste årene har flere og flere banker blitt landsdekkende som følge av at de er blitt digitale, forteller Pihl.

– Det er en bra ting, men det følges ikke opp på markedsføringssiden. Banker som tidligere var lokale eller regionale har ikke det samme markedsføringsbudsjettet som større banker.

Et annet funn i undersøkelsen var at en rekke banker er oppført som lokale i Finansportalen, men oppgir til Huseierne at de er landsdekkende. Eksempler på dette er Grong sparebank og Valdres sparebank.

– Utfordringen er at kunder ikke vet at de kan få lån hos mange lokale banker.

Av 84 lokale banker, er det 35 som oppgir at de tilbyr lån til kunder over hele landet. Bjugn sparebank, Fana sparebank og Romsdal sparebank er eksempler på banker som er landsdekkende i markedsføringen sin.

Problemet for nordlendinger er at det er mange banker som sier de er landsdekkende, men ikke innvilger lån i alle landets kommuner.

«På steder med lave boligpriser og treg boligomsetning kan det være vanskelig å få boliglån. Dette innebærer at bankene gir score til boligeiere ut fra salgspris/omsetning der de bor. Hvis kommunen eller området scorer for lavt, innvilger ikke banken lån,» står det i rapporten.

Mener for få bytter bank

I Finans Norge og Kantars undersøkelse «Forbruker- og finanstrender» fra mars 2020, kommer det frem at kun 10 prosent byttet bank i 2019. Det var en økning på åtte prosentpoeng.

17 prosent hadde forhandlet med banken om lånerente, mens 40 prosent oppga at de ikke hadde vurdert å bytte bank.

– Det er vesentlig lettere å bytte bank i dag enn for ti år siden. Det bør man ta nytte av. Det er kundene som må drive konkurransen, sier han.

Interesseorganisasjonen anbefaler kundene sine å sjekke renten én gang i året.

– Det er spesielt viktig å sjekke ved store endringer i renten. Når renten går ned med over et prosentpoeng må man sjekke fordi mange banker ikke setter ned alle kunder likt. Hvis du har lavt lån og har vært kunde en stund får man ikke hele renteendringer, sier han og fortsetter:

– Da bør man sette seg ned og diskutere renten med banken. Hvis det ikke hjelper bør man bytte bank.

Pihl mener det er for få som bytter bank.

– Det burde vært høyere. I enkelte deler av markedet er det stor konkurranse. Hvis man er litt aktiv forbruker så kan man bytte bank og spare mye penger. Mange tenker at det ikke er mye å hente siden renten er lav, men får du den ned fra for eksempel 2,1 til 1,6 prosent, så sparer du 7000 kroner i året. Det tar ikke mer enn en time eller to med arbeid, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.