Paul Hewson, bedre kjent som Bono, var en av investorene i selskapet Nude Estates, som skal ha kjøpt kjøpesenteret Aušra mall i Utena, som ligger 60 kilometer nord for landets hovedstad, Vilnius. Det viser dokumentlekkasjen etter Paradise Papers, ifølge den britiske avisen The Guardian.
Selskapet på Malta skal ha gitt 5,8 millioner euro for kjøpesenteret etter at det åpnet i 2007. I 2012 ble kjøpesenterets virksomhet overført til et selskap i Guernsey kalt Nude Estates 1.
På Malta er skatten utenlandske investorer betaler på fortjenesten til selskaper redusert til fem prosent. På Guernsey betaler man ikke skatt av fortjenesten til selskaper, selv om penger som blir tatt med tilbake til Storbritannia og Irland blir beskattet.
- Bono var en passiv, liten investor i Nude Estates Malta Ltd, et selskap som var lovlig registrert i Malta frem til det ble frivillig oppløst i 2015, uttalte Bonos talsmann til The Guardian og la til at han også var en passiv og liten investor i Guernsey-selskapet som er koblet til kjøpesenteret i Litauen.
I 2015 uttalte Bono at U2 betalte «en formue i skatt». Bandet har også tidligere valgt å drive noe av virksomheten i Nederland for å spare skatt.
Dronningen investerte på Caymanøyene
Også dronning Elizabeth skal i 2015 ha investert i et fond på Caymanøyene. Avsløringene fra Paradise Papers viser hvordan fondet investerte i et oppkjøpsfond i selskaper som BrightHouse, som skal ha blitt kritisert av myndighetene for å utnytte fattige familier og sårbare mennesker, skriver The Guardian.
Dronningen skal ha uttalt at hun ikke hadde noen anelse om investeringer gjort hos det britiske finansselskapet som BrightHouse, før hun ble kontaktet av The Guardian og andre personer som har vært tilknyttet Paradise Papers-avsløringen. BrightHouse har blitt kritisert for å overprise kunder og selge varer på avbetaling med renter opp mot 99,9 prosent, skriver Aftenposten.
Dronningen har mesteparten av eiendelene sine plassert i hertugdømmet Lancaster, der hun i slutten av mars skal ha hatt eiendeler verdt 519 millioner pund. Flere av detaljene rundt dronningens investeringer i fond registrert på Caymanøyene og Bermuda skal det ikke ha blitt opplyst om i årsregnskapet til hertugdømmet. Kongehuset i Storbritannia betaler imidlertid ikke skatt, men dronningen betaler likevel frivillig skatt fra inntektene på formuen.
Russiske investeringer i Twitter og Facebook
Dokumenter fra Paradise Papers-avsløringen viser at den russiske milliardæren og storinvestoren Yuri Milner skal ha fått økonomisk støtte fra russiske myndigheter for sine investeringer i Twitter og Facebook, skriver New York Times.
Ifølge disse dokumentene skal flere av millionene bak disse investeringene i realiteten ha kommet fra Kremlin.
Twitter-investeringen skal ha vært støttet av VTB Bank, en russisk statlig-kontrollert bank som ofte blir benyttet til strategiske, politiske investeringer. En av de største investorene i Milners Facebook-investering skal være Gazprom Investholdnig, som er en myndighets-kontrollert finansinstitusjon.
Like etter skal Milners selskaper ha eid åtte prosent av Facebook og fem prosent av Twitter, som gjorde han til en av verdens mektigste forretningsmenn. Selskapene solgte disse eierandelene for flere år siden, men Milner har fortsatt med å investere i flere tech-selskaper. Milner skal også ha investert i et selskap grunnlagt og delvis eid av president Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner. (Vilkår)