For kunder i Nordea heter den digitale hjelperen kunden treffer via chat «Nova», i Sandefjord kommune er det «Kari», men hos oppfinneren og utvikleren heter den «James». Navnet spiller strengt tatt liten rolle, men bak den digitale hjelperen ligger det avansert maskinlæring og kunstig intelligens, utviklet av selskapet Boost AI i Stavanger.

Gründer Lars Ropeid Selsås (29) og selskapet har ved hjelp av algoritmer utviklet et dataprogram som gjør det mulig for kunder å få automatiserte og korrekte svar på spørsmålene de stiller i chattekanaler. Slik kan selskapene betjene kunder døgnet rundt.

– Alle som har kundekontakt, om det er selskaper eller det offentlige, kan bruke denne digitale assistenten, sier Selsås, som også er daglig leder for selskapet.

Verdensledende

I fjor vår flyttet han tilbake til Stavanger, etter å ha bodd tre år i Silicon Valley for å jobbe med de beste innen maskinlæring og kunstig intelligens.

Han startet selskapet Boost AI med broren Hadle (27) og siviløkonom Henry Vaage Iversen (33). Lillebror er utdannet både psykolog og oljeingeniør, og er dessuten ekspert på maskinlæring og statistisk modellering. Med seg på laget har de flere eksperter og rådgivere innen maskinlæring og kunstig intelligens. Selsås mener teamet er i verdenstoppen. Før jul i fjor fikk Boost AI sin første kunde, og i dag har de rundt 30.

Fint å være norsk

«James» snakker flere språk, skjønner stadig flere dialekter, og skjønner om du er irritert eller glad. Den skjønner at ord kommer i en bestemt rekkefølge og kjenner betydningen av dette. Over tid vil den bli enda bedre på grunn av maskinlæring, og litt lenger frem i tid vil den klare å tolke tale, ifølge Selsås.

Den 29 år gamle gründeren sier det har vært positivt å starte opp i Norge. I Stavanger fikk selskapet plass på Gründerhub, der de fikk kontakt med Sparebank 1 – SR Bank, som ble den første kunden.

– Her i Norge er det litt lettere å få tilgang til første kunde. Du kan ikke komme som en nobody i USA og få en stor bank til å bli førstemann til å prøve ut systemet ditt, sier Selsås.

Sparebank 1 SR-Bank gikk inn med et ukjent antall millioner i Boost AI tidligere i år og fikk en eierandel på 14 prosent.

Bestemmer selv

– De har ingen makt over utviklingen, de kan ikke bare komme med innspill. Det er veldig viktig at vi selv bestemmer for å kunne klare å vokse, sier Selsås.

Han forteller at selskapet har to-tre millioner kroner i inntekter fra «James» per måned, har en veldig sterk vekst og vil satse internasjonalt.

– Vi vokser fort, og veksten akselererer raskere og raskere. I slutten av neste år regner jeg med vi omsetter for, uten å ta for hardt i, 10–20 millioner i måneden.(Vilkår)

Homofile bevæpner seg i USA
I Rochester har en liten gruppe startet våpenklubben Trigger Warning Queer & Trans gun club. - Jeg vil at hvit overmakt og neo-nazister skal vite at skeive mennesker tar nødvendige skritt for å beskytte seg selv, sier Jake Allen i klubben.
02:10
Publisert: