Det Tor Olav Trøim-kontrollerte riggselskapet Borr Drilling leverte et underskudd før skatt på 56,2 millioner dollar i første kvartal. Med dagens valutakurs utgjør dette et tap på rundt 491 millioner kroner.

Til sammenligning leverte riggselskapet i fjerde kvartal 2018 et underskudd før skatt på hele 110 millioner kroner, tilsvarende 960 millioner kroner.

Ifølge Bloomberg forventet analytikerne på forhånd at Borr Drilling ville tape 61 millioner dollar før skatt i første kvartal.

I meldingen onsdag forteller Borr Drilling at selskapet har sikret endelige tilsagn om finansiering på totalt 645 millioner dollar. Det tilsvarer rundt 5,6 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Borr Drilling melder også at selskapet har inngått en avtale om å selge tre oppjekkbare rigger for en nettoinntekt på 9 millioner dollar. Kjøperen er en aktør som ikke skal bruke dem for boreaktiviteter.

Aksjen åpnet kraftig opp på Oslo Børs onsdag morgen, men luften gikk raskt ut av oppgangen på en rød børsdag. Etter en drøy times handel er Borr Drilling-aksjen opp rundt 3 prosent.

Dro i land milliardlån

Borr Drilling skulle egentlig ha lagt frem tall for første kvartal onsdag i forrige uke, men presentasjonen er utsatt med en uke. Utsettelsen skyldtes at Borr Drilling den siste tiden har jobbet med å hente en halv milliard dollar i frisk kapital gjennom nye lån. Selskapet lykkes altså med å dra lånet i land før resultatene ble lagt frem.

Det nye lånet på 645 millioner dollar er noe høyere enn tidligere varslet, og det er fem långivere som står bak.

– Vi sa i fjerde kvartal at vi hadde en indikativ avtale, så dette har vi jobbet med systematisk over tid. Det har vært en ryddig prosess, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Borr Drilling til DN.

Han er også fornøyd med resultatutviklingen i første kvartal

– Vi hadde litt over ni rigger i gjennomsnittlig operasjon som leverte god oppetid, altså god inntjeningsgrad. Kostnadene er under kontroll og vi får økt drift ifra flåten i inneværende kvartal og videre innover i tredje kvartal, sier Lundetræ.

Finansierer rigger

Etter at det nye lånet er på plass vil Borr Drilling ikke ha noen låneforfall før i 2022.

– Fullføringen av disse finansieringsavtalene er betinget av normale dokumentasjonsprosedyrer, og det er ventet at det vil være mulig å trekke fra lånet før den 30. juni 2019, skriver selskapet.

Det nye lånet vil erstatte den gamle kredittfasiliteten på 510 millioner dollar.

– Det vil også gjøre selskapet i stand til å fullfinansiere gjenværende nybyggingsprogram, samt aktivering av ytterligere rigger, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Videre opplyses det i kvartalsrapporten at Borr Drilling har sikret en kontrakt for den oppjekkbare riggen «Mist», for et seksmåneders boreprogram i Malaysia.

Mistet viktige kontrakter

Etter å ha seilt i medvind i første kvartal har Borr Drilling-aksjen møtt veggen i april og mai. Aksjen har falt over 35 prosent så langt i andre kvartal og ble i begynnelsen av denne uken handlet til rekordlave nivåer.

Borr Drilling-aksjen fikk seg en ekstra knekk ned etter at selskapet i begynnelsen av mai mistet to viktige riggkontrakter til rivalen Seadrill.

Dagen da det ble kjent at intensjonsavtalene for riggene «Skald» og «Saga» blir kansellert falt borr-aksjen rundt ti prosent. Det kraftige fallet påførte investoren Tor Olav Trøim et papirtap på 115 millioner kroner i løpet av denne dagen alene.

Det viste seg senere at det var Trøims gamle forretningspartner John Fredriksen og hans riggselskap Seadrill som stakk av med de to kontraktene som Borr Drilling tapte.

Papirtap på 460 mill.

Ifølge en børsmelding den 26. februar eier Tor Olav Trøim og tilknyttede parter rundt 44,4 millioner Borr-aksjer, tilsvarende en eierandel på 8,34 prosent.

Siden en kurstopp den 8. april har Borr-aksjen falt over 38 prosent på børsen. Dette kursraset har påført Trøim et papirtap på rundt 480 millioner kroner.

Etter en drøy times handel onsdag morgen stiger Borr Drilling-aksjen med rundt tre prosent. Denne kursoppgangen sørger for at papirtapet på Trøims Borr-aksjer barberes med 22 millioner kroner, til rundt 458 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.