Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling melder tirsdag morgen om sin første riggkontrakt. Selskapet skal bore med den såkalte «høyspesifikasjons» oppjekkbare riggen «Frigg» for oljegiganten Total utenfor Nigeria. Total har et partnerskap med Valiant Energy, og kontrakt er på et år, men med mulighet for forlengelse.

Dette er den første riggkontrakten for Borr, som så langt har investert milliarder i rigger.

– Vi er stolte av å ha sikret oss denne første kontrakten med en viktig aktør. De første 180 dagene vi har driftet så har vi rekruttert en høyt kompetent organisasjon, bygget et solid lederteam, og vi har systemer og prosedyrer av verdensklasse. Vi er fornøyde med at dette nå blir lagt merke til av Total E & P Nigeria, og vi ser frem til å etablere oss som en ledende operatør med avanserte oppjekkbare rigger, sier Borr-sjef Rune Magnus Lundetræ.

Trøim var i mange år høyre hånd for skipsreder og milliardær John Fredriksen og styrte gruppens virksomheter innen blant annet shipping, rigg, oljeservice og oppdrett. Det to brøt samarbeidet i 2014, og Trøim har siden bygget opp sitt private investeringsselskap Magni Partners med satsinger på blant annet Golar LNG, forsikringsselskapet Storebrand og Borr.

Kjøpte Transocean-rigger

I juni kjøpte Borr Drilling Transoceans flåte av oppjekkbare rigger, såkalte jackups. Den gang kommenterte selskapet at det så på muligheter i Sørøst-Asia, Midtøsten og Vest-Afrika fremover.

– Vi er fornøyd med å ha fått tak i en attraktiv flåte med høyspesifikasjons jackuprigger. Avtalen har en totalpris som er fornuftig, noe markedet synes å være enig i, ettersom vi klarte å hente inn 800 millioner dollar i egenkapital for å finansiere kjøpet, sa Borr Drillings administrerende direktør Rune Magnus Lundetræ til DN.

Kjøpesummen på rundt 1,35 milliarder dollar, det vil si cirka 11,4 milliarder kroner, omfatter ti avanserte jackuprigger og fem enheter under bygging ved Keppel-verftet i Singapore. Transocean har mottatt 320 millioner dollar kontant i forbindelse med salget, samtidig som Borr overtar samtlige forpliktelser overfor verftet.

Jobber med Schlumberger

En sentral del av Borrs strategi er å jobbe med oljeservicegiganten Schlumberger, som ledes av nordmannen Paal Kibsgaard og selskapet Cameron for å utvikle integrerte løsninger.

Schlumberger har også kommet inn på eiersiden i Borr, og fikk i mars utstedt 4,7 millioner rettigheter til å få aksjer til kurs 3,50 dollar pluss fire prosent årlig, «for deres rolle, støtte og deltagelse» i aksjeemisjonen tidligere i mars. Schlumberger får ytterligere 4,7 millioner aksjerettigheter («warrants») når samarbeidsavtalen mellom selskapene settes i verk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.