Oslo Børs fosser frem fra start fredag.

Torsdag ble det satt nye børsrekorder både i Norge og i USA. Aldri før har selskapene på Oslo Børs og Wall Street vært høyere verdsatt. Spørsmålet er om det som går opp unektelig må komme ned.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,5 prosent til 917,97 poeng torsdag, noe ned fra høyeste intradagsnivå på 920,57 poeng tidligere på dagen. Det tilsvarer en oppgang på nær 13 prosent hittil i år.

- Billigere nå

Porteføljeforvalter og leder for norske aksjer i Alfred Berg, Leif Eriksrød, mener utviklingen ikke er unormal.

- Selv om børsen har gått mye, har forventningene til selskapsinntjeningen gått mer. På multipler er børsen billigere enn for et år siden, sier Eriksrød til DN.

Han peker på at norske oljeaksjer, banker og oppdrettsselskaper går svært godt, smurt av høyere oljepris enn ventet og fortsatt høy etterspørsel etter norsk laks.

Oljeprisen har steget over 12 prosent hittil i år, der nordsjøolje brent for umiddelbar levering handles nær 80 dollar fatet.

Leif Eriksrød forvalter blant annet Alfred Berg Gambak, Alfred Berg Aktiv og Alfred Berg Norge.
Leif Eriksrød forvalter blant annet Alfred Berg Gambak, Alfred Berg Aktiv og Alfred Berg Norge. (Foto: Elin Høyland)

- Oljeselskaper som Equinor og Aker BP er superlønnsomme på den oljeprisen her. Samtidig er kostnadene dratt kraftig ned, som vil vedvare ettersom det fortsatt er stor overkapasitet blant tjenestetilbyderne. Det vil gå en vår igjen for rigg- og offshorebåteierne å heve prisene, sier forvalteren.

Innen oppdrett liker han Lerøy Seafood, men hele sektoren er attraktiv, mener Eriksrød.

- Sektoren gått litt i takt, med litt innbyrdes forskjeller i prising og marginen, mens etterspørselen har vist seg å øke jevnt og trutt og absorbert høyere priser, sier Alfred Berg-forvalteren.

Lave renter

Få om noen hadde sett for seg at hovedindeksen skulle passere 900 poeng mindre enn ti år etter finanskrisen.

Smellen i kjølvannet av subprime-skandalen i USA og investeringsbanken Lehmans fall, mer enn halverte markedet og sendte Oslo Børs under 200 poeng.

- Sentralbankene har betydd veldig mye for at det finnes økonomisk vekst og at børsene har gått så mye. Økonomien generelt er avhengig av fortsatt lave renter, særlig i Europa, sier Eriksrød.

Han frykter likevel ikke at den økonomiske veksten plutselig skulle avta. Samtidig er det ingenting som tyder på at støyen omkring USA-president Donald Trumps handelsutspill, har slått ut i realøkonomien, påpeker forvalteren.

- Disse sjokkene i aksjemarkedet kommer fra tid til annen, men er ikke konstant. Nå har det vært en rekordlang periode uten sjokk, men det er ikke et argument for at det er mer eller mindre sannsynlig at det skjer i løpet av kort tid, sier Eriksrød.

Wall Street-rekorder

Både S&P og Dow-indeksen satt begge nye sluttrekorder torsdag.

S&P500-indeksen sluttet opp 0,8 prosent til 2930,75 poeng. Det er opp nær ti prosent sålangt i år. Dow Jones- indeksen over USAs 30 største aksjeselskaper var opp én prosent til 251,22 poeng torsdag. Det er opp nær åtte prosent for året.

En sterkere amerikansk økonomi ventes å holde børsoppgangen gående, og har vært det som har hjulpet investorene se igjennom truslene om handelskrig mellom USA og Kina og andre, skriver The Wall Street Journal.

Torsdag falt antall førstegangssøkende til ledighetstrygd, en sentral indikator på styrke i jobbmarkedet, til det laveste nivået siden 1969.

- De gode økonomiske nyhetene har skjøvet oss ut i litt av en flytsone. Og med yield-økning i rentepapirer er folk mer villig til å ta risiko og sette mer penger inn i aksjemarkedet, sier aksjetradingsjef Larry Peruzzi i meglerhuset Mischler til WSJ.

Teknologibørsen Nasdaq var opp én prosent til 8028,23 poeng torsdag. Det er opp over 16 prosent hittil i år. Nasdaq sluttet i forrige måned til sitt høyeste nivå noensinne, 8109.69 poeng, onsdag 29. august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefens klare melding til norske husholdninger
00:49
Publisert: