Det norske robotselskapet Autostore, som ble børsnotert ved Oslo Børs i oktober og rykket rett inn som et av de mest verdifulle norske selskapene, har lenge vært i konflikt med den britiske konkurrenten Ocado Group.

Autostore saksøkte i fjor høst Ocado Group for å ha utført patentinngrep på flere av deres teknologier, men Ocado vant i det amerikanske rettssystemet.

Dommer Charles Bullock i USAs internasjonale handelskommisjon, ITC, konkluderer med at tre av Autostores patenter er ugyldige, og at Ocado ikke har begått ulovlig patentinngrep på en annen patent.

Tirsdag sendte det britiske selskapet ut en pressemelding hvor Autostore fikk passet påskrevet. Ifølge Ocado Group har Autostore trukket to av tre patentkrav i Storbritannia.

– Fortsetter som før

Autostore på sin side sa til Bloomberg tirsdag kveld at det ikke har endret taktikk, men fortsetter med kravene som tenkt. Selskapet sa også at det var sikker på seier i retten.

Overfor DN bekrefter selskapet at alle prosessene fortsetter som før.

– Vi har fokusert den pågående rettsprosessen i UK til tre spesifikke patenter, samtidig som vi er i gang med å legge til ytterligere to patenter i saken vår. Saken er ikke relatert til International Trade Commission-prosessen i USA, og styrker patentsakene mot Ocado. Alle prosessene fortsetter som før og vi har sterk tro på å vinne frem, sier Mats Hovland Vikse, kommersiell direktør i Autostore til DN.

Ifølge meldingen på Ocado Groups nettsider, mottok selskapet avgjørelsen om å trekke to av tre patentkrav fra Autostore i et brev den 14. januar.

– Dette representerer nok en betydelig seier for Ocado Group i den pågående rettssaken. Vi anslår at bortkastede kostnader for Autostore vil løpe til flere millioner pund i denne saken alene, og Ocado Group vil søke om å få dekket sine egne kostnader i denne saken, som vil være flere millioner mer, står det i meldingen fra Ocado Group.

Ocado Group skriver også at dette er tredje gang Autostore har lagt vekk en del av saken i forkant av rettssaken, og mener at Autostore forlot et av patentene sine i det amerikanske ITC dagen før rettssaken startet i august 2021.

– Vi har alltid sagt at disse Autostore-kravene mot oss er uten grunnlag, og vi er glade for at Autostore endelig er enig med oss. Vi legger merke til at denne avgjørelsen kommer kort tid etter at ITC i USA fant mot en lignende misforstått handling. Vi vil alltid forsvare vår IP kraftig, og vi tror denne avgjørelsen bekrefter Ocado Groups strategi om nådeløs, fremtidsfokusert innovasjon. Dette har vært nok en monumental sløsing med tid og penger av Autostore, sier en talsperson for Ocado Group.

Autostore-aksjen faller 9,5 prosent på Børsen onsdag. Aksjen har falt hele 31,57 prosent den siste uken.

Spesiell uttalelse fra Ocado

Aksjeanalytiker i Carnegie, Eirik Rafdal, sier han syns det er spesielt hvordan Ocado Group fremstiller Autostore på sine nettsider.

– Det er utfordrende for oss aksjeanalytikere å si noe veldig konkret, med tanke på at dette er en rettsstrid og utenfor vårt spesialfelt, men det jeg kan si er at jeg syns hele uttalelsen til Ocado Group virker litt spesiell.

Han påpeker at den ligger på selskapets hjemmeside, ikke i pressemappen eller med mulighet for å kontakte selskapet for oppfølgning.

– Det virker heller ikke som de har distribuert meldingen bredt. Jeg syns det virker spesielt alt sammen, både metode og innhold i meldingen, sier han, og legger til:

– Ocado har laget en kommersiell melding og bruker den for det er verdt, men de nevner ikke at Autostore er i prosess med å legge til to patenter til i søksmålet, sier Rafdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.