Det så ut til å bli en liten pustepause etter noen tunge dager på Wall Street, da de ledende indeksene alle steg forsiktig fra start torsdag. I timene som fulgte var det til tider store bevegelser både opp og ned, og på et tidspunkt var alle de tre ledende indeksene nesten to prosent i minus for dagen.

Til slutt endte det slik på ukens nest siste handelsdag:

  • S&P 500 falt 0,12 prosent
  • Nasdaq steg 0,06 prosent
  • Dow Jones falt 0,33 prosent

For den industritunge Dow Jones-indeksen ble det et sjette dagen på rad med nedgang, mens den brede S&P 500-indeksen nådde et lavpunkt for året, skriver CNBC.

Nasdaq endte altså marginalt i pluss etter en tung uke, godt hjulpet av oppgang for blant annet Netflix, Facebook-eier Meta og Amazon.

Brennhete inflasjonstall

Onsdag var børsene preget av brennhete inflasjonstall. Rapporten viste at prisveksten avtok mindre enn ventet i april.

Inflasjonen for april var 8,3 prosent og er fortsatt rekordhøy, men den er litt lavere enn prisstigningen på 8,5 prosent som ble notert i mars. Sist den lå på dette nivået var på begynnelsen av 1980-tallet.

– De høyere enn ventet KPI-tallene som kom i går kan øke frykten for at Fed vil føre en pengepolitikk strammere enn ventet, lengre enn ventet, og tappe likviditet fra markedene, som inntil nylig har vært oversvømt med det, sier Russ Mold, investeringsdirektør ved AJ Bell, ifølge Bloomberg News.

Strateger fra CitiGroup sier at vekstaksjer, inkludert den utsatte teknologisektoren, sannsynligvis vil fortsette å være under press fordi sentralbankene strammer inn pengepolitikken, som igjen kan bety enda høyere renter.

Prispress

Nasdaq indeksen er nå ned -27,4 prosent inneværende år, S&P 500 er ned -17,4 prosent og Dow Jones er ned - 12,4 prosent.

Nordnet-analytiker, Roger Berntsen, skriver i en kommentar torsdag at det nå ligger i kortene at veksten både i USA, men også i resten av verden, vil bremse fremover som en følge av det underliggende prispresset i økonomien.

Onsdag forrige uke hevet Fed, den amerikanske sentralbanken, styringsrenten med 0,5 prosent. Det er varslet flere store rentehevinger fremover. Det langsiktige mål for konsumprisveksten i USA er to prosent.

Nedgang i Europa

Også i europeiske markedene er det bred nedgang torsdag. Det er inflasjonsfrykt som herjer i aksjemarkedet, med økende bekymring for at inflasjonen i USA ikke har nådd toppen, skriver Trading Economics.

Den tyske DAX-indeksen faller over to prosent og er ned 2,23 prosent. Den europeiske samleindeksen Stoxx 600 faller 2,40 prosent og nede på sitt laveste nivå på ni uker.

I Storbritannia faller FTSE 100-indeksen 1,82 prosent og Paris-børsen er ned 2,17 prosent

Oljeprisen handles til 105,07 dollar per fat, ned 1,27 prosent fra onsdagens nivåer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.