Aksjemarkeder både i Norge, USA og Europa har vært gjennom stabile perioder med til tider kraftig vekst de siste månedene. 

Det kommer etter en periode med betydelig uro i kjølvannet av britenes folkeavstemning for å forlate EU i fjor vår og det amerikanske presidentvalget i november i fjor. I 2017 går Europa gjennom en rekke viktige valg som skaper politisk usikkerhet, blant annet i Storbritannia, Frankrike, Tyskland og muligens Italia. 

I tillegg er det stadig usikkerhet om oljekartellet Opec vil lykkes i å presse oljeprisene oppover eller om amerikanske oljepriser vil lykkes i å produsere nok til å holde prisene nede. 

Usikkerheten skaper bekymringer for noen:

Mer investorbekymring

Nordea Markets skriver i en rapport onsdag at risikosentimentet svekket seg ytterligere i tirsdag, etter nøkkeltall kom inn på den svake siden og geopolitisk uro bidro til bekymring blant investorene, ifølge TDN Finans onsdag.

Markedet har justert forventningene til den amerikanske sentralbanken betydelig etter nedgang i de lange rentene internasjonalt, noe som også har trukket ned lange norske statsrenter. 

Fortsetter det svake sentimentet med fallende børser har det potensial til å tynge de lange rentene ytterligere, skriver Nordea Markets i en analyse, samtidig som meglerhuset understreker at nedsiden er begrenset.

Markedet priser nå inn litt mindre enn én renteøkning fra Fed i år, og sannsynligheten for en renteheving i juni er redusert til 40 prosent.

– Mye støy

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets er på sin side ikke bekymret for en negativ effekt fra den politiske usikkerheten og mulige finansielle uroen i Europa og USA for Norge og den norske økonomien. 

– Vi kan tåle mye politiske frem- og tilbakeslag, så lenge økonomien holder, sier han. 

– Det er mye politisk støy om dagen. Det som ligger litt innbakt her er at politiske usikkerheter sjelden blir så ille så folk tror, sier Tunaal, og trekker frem USAs president Donald Trump som eksempel. 

Som kandidat truet Trump flere av USAs handelspartnere, deriblant Kina, med handels- og valutakrig. Han lovet også å fjerne sin forgjenger Barack Obamas helseforsikringslover, også kalt Obamacare, og å igangsette storstilte infrastrukturprosjekter, kutte skatter og fjerne reguleringer. Ingen av disse har blitt utført i noen stor skala enn så lenge. 

– Om man sammenligner kandidaten Trump med presidenten Trump er det store forskjeller på det han lovet og det han har gjort, sier han. 

Siden det amerikanske valget i november i fjor, der Trump vant over demokraten Hillary Clinton, har amerikanske aksjer sett en betydelig oppgangsperiode. Flere økonomer og analytikere internasjonalt har omtalt dette som en Trump-effekt i markedene. Tunaal er ikke blant disse. 

– De fundamentale økonomiske indikatorene hadde vært sterke, men markedet turte ikke prise det inn på grunn av valget. I forkant av presidentvalget var amerikanske aksjer så oversolgt som jeg sjeldent har sett det, sier han. 

Tror på sjømat og shipping

For norske aksjer sin del har han troen på shipping og sjømat det neste halve året.

Shipping-sektoren verden over har slitt etter at oljeprisene falt fra over 115 dollar fatet og ned til 28 dollar fatet i begynnelsen av 2016. I dag koster et fat olje for umiddelbar levering omtrent 55 dollar fatet.

– Oslo Børs er langt fra oversolgt nå. Av sektorene som er spennende på Oslo Børs nå er både sjømat og shipping. Jeg tror vi vil kunne se shipping-sektoren komme tilbake i løpet av de neste seks månedene, sier han.

2016 var et av de beste årene for norske sjømatprodusenter med økte priser, særlig på laks, og sterk oppgang på børsen. Etter et toppnivå på oppunder 360 poeng rundt årsskiftet har derimot Sjømatindeksen på Oslo Børs falt ned til dagens nivåer på oppunder 290 poeng. Det tror Tunaal vil snu, hovedsakelig av tre grunner:

  • Sjømatsektoren er oversolgt som sektor
  • Fremtidsprisene for laks har holdt seg «forbausende bra» 
  • Prisingen er lav både på 2016 og estimater for 2017

 Tror på nedtur

Om man som investor tenker i et femårsperspektiv mener Tunaal man må være klar til å møte en krise, og anbefaler å satse på sikre aksjer på Oslo Børs, som den delvis-statseide forsvarsprodusenten Kongsberggruppen og entreprenørselskapet Veidekke. 

– Det vil være underlig om vi ikke har hatt en nedtur i løpet av de neste fem årene. Med et slikt investeringsperspektiv bør man velge aksjer som kan stå gjennom en krise, for eksempel Veidekke eller Kongsberggruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se de spektakulære dronebildene fra brøyting fv 55 over Sognefjellet
Dronebilder fra Sognefjellet hvor Vegvesenet er i full gang med å brøyte fylkesvei 55. I spektakulære omgivelser jobber fresen seg sakte gjennom de enorme snømassene. Jobben tar rundt to uker og til tross for at det ikke har vært noen snørekord i år.
01:01
Publisert: