Når det svinger i oljemarkedet, svinger det også i aksjemarkedet, og når noen tjener penger, er det andre som taper.

Nå legger hedgefondet Brenham Capital Management og fondets grunnlegger og forvalter John Labanowski inn årene, etter å ha tapt store penger.

Fondet, som fra sin base i Dallas i USA har investert i små og mellomstore oljeselskaper, har fått en smekk etter at prisen på nordsjøoljen Brent har falt kraftig, skriver Wall Street Journal (WSJ). Avisen har fått tilgang til et brev Labanowski har sendt sine investorer:

– Dette er hjerteskjærende, men jeg mener det er det riktige å gjøre. (...) Jeg er ikke lenger villig til å risikere investorenes kapital under slike forhold, skriver han.

Labanowski mener dagens prisutvikling gjør at fondets investeringsstrategi ikke fungerer.

– Jeg fortsetter å se bisarr kursutvikling i energisektoren, og jeg sliter med å forstå det. Jeg er heller ikke sikker på at situasjonen vil bedre seg, skriver han.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg mener Brenham-grunnleggeren at lite konsekvent politikk fra oljekartellet Opec gjør det vanskelig å forutse hvordan oljeprisen skal utvikle seg.

– Prissyklusene er blitt kortere og mer voldsomme, skriver han.

Ned 14,7 prosent

Fondet tapte 10,5 prosent i fjor, og etter en nedtur på 8,5 prosent i oktober alene, er fondet så langt i år ned 14,7 prosent, ifølge papirene WSJ har sett. Siden fondet ble lansert i 2012 hadde det vist tosifret prosentvis avkastning hvert eneste år.

– Jeg er overrasket over hvor vanskelig det har vært for meg å holde hodet kaldt gjennom denne prosessen. Mine forsøk på å stabilisere virksomheten har krevd enormt med tid og energi, og det er vanskelig å beholde en gjennomtenkt tilnærming til forvaltning for å styre gjennom dette volatile markedet, skriver Labanowski.

Fondet var på toppen på om lag 1,2 milliarder dollar, eller mer enn ti milliarder kroner, men har nå falt til om lag 800 millioner dollar, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

DN-kommentator Terje Erikstad: -Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.