Berkshire Hathaway, milliardæren og nestoren Warren Buffetts (91) børsnoterte industrikonglomerat, ble fredag klarert til å kjøpe så mye som 50 prosent av aksjene i oljeselskapet Occidental Oxy Petroleum Corp.

Den amerikanske reguleringsmyndigheten, Federal Energy Regulatory Commission, meldte fredag at Berkshire Hathaway hadde bedt om godkjennelse i juli – og har nå fått tillatelse til oppkjøpet i det som er en av de største amerikanske oljeprodusentene, skriver Wall Street Journal.

Berkshire har lastet opp Occidentals aksjer gjennom året, og har alt kjøpt nær 20 prosent av selskapets aksjer, ifølge amerikanske offentlige registre. Det har ført til at mange analytikere spekulerte i om Buffett ville søke kontroll over selskapet.

Bykset på Wall Street

Fredag fikk analytikerne altså rett. Det førte til at Occidental-aksjen steg kraftig på Wall Street fredag, og ledet an oppgangen for nøkkelindeksen S&P 500. Aksjen hoppet 9,9 prosent etter publisering av godkjennelsen.

Berkshires aksjekjøp, så vel som de mange investorene som følger Buffetts grep, har bidratt til å løfte Occidentals aksjer til toppen av energiaksjer. Aksjen har steget rundt 146 prosent i år, og har gjort det langt bedre enn mange i samleindeksen S&P, som har falt 11 prosent i år.

Berkshire Hathaway eier også tegningsrettigheter for å kjøpe en stor slump av Occidentals ordinære aksjer, samt foretrukne aksjer som er verdt 10 milliarder dollar. Det gir Berkshire rundt 800 millioner dollar årlige utbetalinger, ifølge Wall Street Journal.

En talsmann for Occidental bekreftet at Berkshire nå kan kjøpe opptil 50 prosent av vanlige aksjer, skriver Wall Street Journal, men selskapet hadde ingen ytterligere kommentarer.

Buffett har investert milliarder i fornybar energi som vindparkprosjekter, gjennom Berkshires energienhet, og har også lagt til flere oljeselskaper i holdingselskapets portefølje siste årene.

Den amerikanske oljegiganten, Chevron Corp, er nå en av Berkshires største aksjeinvesteringer.

Surfet høyt på oljeprisen

Occidental har også hatt god fortjeneste på de høye oljeprisene siste året, og selskapet fikk inn 3,7 milliarder dollar i årets andre kvartal.

Fortjenesten er en dramatisk snuoperasjon for selskapet, som tapte rundt 14,8 milliarder dollar i 2020 etter den globale pandemien dempet oljeetterspørselen.

Occidental Petroleum Corporation (Oxy), som er et av de største amerikanske oljeselskapene, har surfet høyt på oljeprisoppgangen i år. Bildet av riggene kalt «pumpjacks», også kjent som tørste fugler, som utvinner råolje i oljefeltet Wilmington Field i USA.
Occidental Petroleum Corporation (Oxy), som er et av de største amerikanske oljeselskapene, har surfet høyt på oljeprisoppgangen i år. Bildet av riggene kalt «pumpjacks», også kjent som tørste fugler, som utvinner råolje i oljefeltet Wilmington Field i USA. (Foto: David McNew/Scanpix)

Administrerende direktør Vicki Hollub har siden foretatt store utgiftskutt i selskapet. Blant annet har hun fokusert på å bruke kontanter til å betale ned selskapets høye gjeld. Siste selskapsrapport viste at det har tilbakebetalt åtte milliarder dollar i gjeld i år, ifølge selskapet og analytikere.

– Occidentals bestrebelser på å bli en attraktivt aksje for investorene og dets kontantgenererende evner har gjort det til et attraktivt mål for Mr. Buffett, mener Neal Dingmann, analytiker hos Truist Securities.

– Det er en god form for sikring mot mange av hans andre virksomheter å eie en så høy fri-kontant-flytende virksomhet, kommenterte analytikeren videre.

Milliardportefølje

Berkshire Hathaways røtter strekker seg tilbake til 1800-tallet, og selskapet var opprinnelig en tekstilprodusent. På 1960-tallet begynte Buffett å kjøpe aksjer i selskapet, og tok etter hvert kontrollen og gjorde selskapet til konglomeratet slik det er kjent i dag.

Berkshire Hathaway er børsnotert til en markedsverdi på over 654 milliarder dollar. En liten reduksjon siden april da selskapets verdi var over 700 milliarder dollar. Det er heleier av blant annet forsikringsgiganten Geico, hurtigmatkjeden Dairy Queen og batteriprodusenten Duracell.

I tillegg eier Berkshire aksjer for flere milliarder dollar, blant annet i Apple og Coca-Cola. Ifølge Wall Street Journal var selskapets aksjeportefølje verdsatt til 331 milliarder dollar ved utgangen av 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.