Så er det over for denne gangen, vårens vakreste eventyr. Nei, vi snakker ikke om Holmenkollstafetten eller trærne som blomstrer, men resultatsesongen på Oslo Børs. Men denne gangen har eventyret skuffet.

Siden DNB Markets begynte å analysere dette på starten av 2000-tallet, har de store selskapene på Børsen lagt bak seg et av de aller dårligste kvartalene sammenlignet med analytikernes estimater. Børsselskapene har stort sett innfridd på topplinjen – inntektene har vært over forventningene – men hverken driftsresultat eller resultat per aksje har innfridd. Dette er det tiende dårligste kvartalet hvis man ser på driftsresultatet i forhold til det analytikerne ventet på forhånd.

– Det ser ut som et marginpress, noe som gjerne viser seg mot slutten av en konjunkturoppgang, sier analysesjef Morten Jensen i DNB Markets.

Mye vær

Det er altså kostnadene som ødelegger for selskapene, selv om noe av dette kan forklares, eller bortforklares, med været. Jensen og aksjestrateg Paul Harper trekker frem flere værrelaterte aksjer: Mye snø, som lå lenge, er en forklaring XXL brukte for å forklare tallene. Gjensidige liker heller ikke mye snø, og Yara merker dette på utsatt salg, for å nevne noen eksempler.

Hvor reelt marginpresset er, er Jensen og Harper usikre på. Noe kan forklares, eller bortforklares, med sesongmessige engangseffekter.

Selv om selskapene ikke har levert resultatmessig, så har analytikerne oppjustert estimatene over deres inntjening, hovedsakelig innen sektorene energi og sjømat. Oljeprisen har steget, veksten internasjonalt holder frem, og inflasjonen ser ut til å være under kontroll. Det er slik sett ingen tegn til at det skal gå fullstendig galt på Oslo Børs, ifølge DNB Markets-toppen.

Mot 900

Oslo Børs nærmer seg 900 poeng. Med en oppgang på drøye to prosent så brytes denne grensen. Det kan fort skje.

– Hvis det ikke skjer noe spesielt geopolitisk, kan markedet gå videre. Det er en positiv undertone, sier Jensen, og legger til:

– Håpet er en balansert vekst. Da kan oppgangen var en stund til.

Det som også kan skape kluss, er hvis inflasjonen tar av og sentralbanken i USA klemmer til med rentehevinger.

Og skulle oljeprisen fortsette oppover, er det heller ikke bare bra, selv om det på kort sikt er bra for flere av de store selskapene på Oslo Børs.

– Det tar tid før effekten av økt oljepris kommer inn i tallene for prisvekst. Det kan bidra til økt inflasjon på sikt, sier Paul Harper. (Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: