Fjoråret var en fest for mange av investorene som satser på selskaper notert på Oslo Børs. Hovedindeksen leverte en sjeldent sterk avkastning og aksjemarkedet var preget av svært lite uro.

Privatinvestor Haakon Sæter (54) fra Fredrikstad hadde derimot ikke sitt beste år i fjor. Han har siden tidlig på 2000-tallet investert i aksjer og tjent gode penger, men i fjor fikk flere av selskapene han satser på hard medfart.

Det resulterte i et underskudd før skatt på 19 millioner kroner i hans to investeringsselskaper Silvercoin Industries og Six-Seven. I 2016 viste det samme resultatet i investeringsselskapene et overskudd på over 120 millioner kroner.

– Det er ingen festtall. Men det er sånn det er når man har en portefølje, da kan det svinge begge veier. Året før var jo mye bedre, sier Sæter, som ved årsskiftet eide markedsbaserte aksjer for rundt 160 millioner kroner i de to selskapene.

Svakt år for Next Biometrics

Fredrikstad-investoren trekker frem Next Biometrics som en av de største taperne. Samlet falt fingersensorselskapets aksje 55 prosent på Oslo Børs i fjor.

Next Biometrics utvikler og selger sensorer for fingeravtrykksautentisering. Sensorene brukes i blant annet mobiltelefoner, digitale notatbøker, kontaktløse smartkort og løsninger for adgangskontroll.

Han ser ikke for seg å kvitte seg med investeringen.

– Det er et selskap jeg har vært med i en stund og har tro på. Det har en stor sensor som er viktig for at sikkerheten skal være høy nok på smartkort, og derfor tror jeg det vil få kontrakter innenfor det segmentet, forklarer Sæter.

Ved utgangen av fjoråret satt Sæter gjennom Silvercoin Industries og privat på 667.333 Next Biometrics-aksjer, da verd rundt 40 millioner kroner ved årsskiftet. De samme aksjene var på starten av fjoråret verd 88 millioner kroner.

Sæter har kjøpt seg ytterligere opp i år, blant annet gjennom et kjøp av 4.349 nye aksjer i forrige uke, ifølge aksjonæroversikter.

«Viktig å holde seg i ro»

Også teknologiselskapet Napatech og kryptogruveselskapet Element var med å dra verdien på Sæters portefølje nedover i fjor.

– Jeg satser på de samme traverne i år, sier Sæter.

54-åringen er ikke urolig for at resultatet snudde til minus og sier han tenker langsiktig.

– Jeg har en fordeling på 70/30 prosent mellom henholdsvis langsiktige investeringer og mer kortsiktig aksjehandel. Så lenge du har gjort en analyse og tror på et scenario, så er det viktig å holde seg i ro. Selv om man kan kjøpe og selge litt innimellom, er det min erfaring at det gir best avkastning over tid, forteller han.

Tror på fortsatt oppgang

Blant selskapene som har gitt Sæter god avkastning er Gentian Diagnostics. Det siste tre månedene er diagnostikkselskapet opp 61 prosent til kurs 64 kroner aksjen. Sæter er sjette største aksjonær med 589.780 aksjer.

– Jeg er ikke overrasket. Det er et veldig spennende selskap som man bør sitte lenge i, påpeker investoren.

Han tror ikke oppgangen vil stoppe med det første. Sæter mener kursen skal opp til svimlende 5000 kroner aksjen, som vil bety at Fredrikstad-investorens aksjepost vil stige med flere milliarder om han får rett.

Det forutsetter imidlertid at et av produktene tar store markedsandeler i utlandet, ifølge Sæter.

– De har mange skudd på mål og de kommer med nye produkter nå. Treffer du på et av produktene i store segmenter, så blir det veldig mye penger av det, sier han.

Sæter synes dagens aksjemarked er vanskelig.

– De store selskapene går bra, mens mange av småselskapene faller. Jeg bare følger med og prøver å gjøre smarte ting, men det er ikke så lett, sier han.(Vilkår)

Får superkrefter med Ismannens pusteteknikk
Slik forbereder Wim «The Iceman» Hof seg på kulde
01:56
Publisert: