Oslo Børs åpner markert ned fredag i kjølvannet av at oljeprisen har svekket seg rundt fem dollar fatet siden børslutt forrige handelsdag onsdag, og tross oppgang på Wall Street torsdag.

Samtidig strammer handelsspenningene seg til, nå mellom USA og Mexico, og det er bekymringer i markedet for veksten i verdensøkonomien.

Det tok under ett minutt før hovedindeksen var ned én prosent, ledet av blant annet Aker BP som faller 5,6 prosent. Dermed har børsen svekket seg nær fire prosent de to siste handelsdagene så langt.

Oljeselskapet Equinor demper imidlertid fallet og er ned 0,4 prosent. Ellers tynger hydrogenstasjonselskapet Nel, som faller 7,2 prosent, undervannsentreprenør Subsea 7, som faller 3,5 prosent, og oljeselskapet DNO, som er ned rundt fire prosent.

Det er også bred svekkelse blant lakseoppdretterne, anført av Salmar, som er ned rundt tre prosent, Grieg Seafood, som er ned 2,6 prosent mens Lerøy Seafood og Mowi er ned over 1,5 prosent.

Truer Mexico

Torsdag sa USAs spesialrepresentant for Iran Brian Hook på en telefonkonferanse at land som enda ikke har truffet taket på importen av Iransk olje, som ble fremforhandlet fra november og gjennom mai, kan fortsette handelen til de har nådd taket, melder TDN Direkt.

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets påpeker at dette kan høres ut som et ekko av de uventede unntakene fra sanksjonene som ble gitt åtte land i fjor høst. I forkant av sanksjonene iverksatt i fjor hadde Saudi-Arabia og Russland økt oljeproduksjonen i påvente av bortfallet som sanksjonene ville medføre. Unntakene slo hull i dette behovet, og oljeprisen falt kraftig.

«Enhver usikkerhet omkring USAs tilnærming overfor Iran er negativt for oljeprisene. Det sagt, vi tror ikke på en politikkendring, men det kan åpne opp for noe fleksibilitet knyttet til iranske skipninger som ble lastet for utløpet av unntakene 2. mai, men som ankommer havnene etter denne fristen», skriver han i en oppdatering fredag.

Saken fortsetter under bildet

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen, DNB Markets.
Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen, DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Videre skrev USAs president Donald Trump torsdag kveld på Twitter at USA fra 10. juni vil innføre importtoll på fem prosent på alle varer fra Mexico frem til det ikke lenger kommer ulovlige innvandrere over grensen. Han sa videre at tollen vil øke gradvis til problemet blir løst.

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) svarer at "America first er en feilslutning" på nyheten om at USA vil innføre en importtoll på fem prosent på alle varer fra Mexico fra 10. juni.

Han ønsker å unngå en konfrontasjon med USA, og har beordret sin utenriksminister til å dra til USA fredag, skriver Reuters, ifølge TDN Direkt.

USAs visepresident Mike Pence sier torsdag at han presser på Kongressen for å få godkjent handelsavtalen med Mexico, USA og Canada i sommer, etter både Canada og Mexico har signalisert at de har startet ratifiseringsprosessen.

Mexico sier avtalen kan doble utenlandske investeringer i landet i 2019 ettersom den vil redusere usikkerhet, skriver Reuters.

Trump-risiko

Analytikere sier handelskonfliktene og sanksjonsoppdateringen mot Iran førte til et risk off-syn på markedene og at sentimentet vil forbli inntil videre, melder Platts.

Det er blandet utvikling på asiatiske børser fredag, der Tokyo-børsen utvikler seg svakest.

– Tidlige forventninger for at en midlertidig lettelse på Wall Street skulle spre seg til asiatiske markeder på fredag har nok en gang blitt avsporet med mer konfronterende handelspolitikk fra USA som kaster markedene inn i risk-off-modus igjen, sier markedsanalytiker Jingyi Pan i IG, ifølge Platts, skriver TDN Direkt.

Brutalt oljeprisfall

Nordsjøoljeprisen brent for utsatt levering er sist omsatt for 64,3 dollar fatet fredag.

Til sammenligning ble Brent-kontrakten handlet for 69,29 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag, ifølge TDN Direkt.

Tall fra amerikanske energimyndigheter viste torsdag at de amerikanske råoljelagrene falt mindre enn ventet den seneste uken, da de var ned 0,3 millioner fat, mot ventet nedgang på 0,9 millioner.

Oslo Børs var stengt torsdag 30. mai på grunn av Kristi himmelfartsdag.

Hovedindeksen var ned 2,3 prosent onsdag. Knappe kvarteret etter åpning fredag er hovedindeksen ned 1,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.