De toneangivende indeksene på Wall Street hentet seg noe inn mot slutten etter å ha falt fra start mandag ettermiddag.

Slik ser det ut ved stengetid klokken 22.00 mandag kveld norsk tid:

  • Teknologitunge Nasdaq stengte ned 0,13 prosent.
  • Dow Jones stengte ned 1,85 prosent.
  • Den brede S&P 500 stengte ned 1,16 prosent.

Nedgangen skyldes en kombinasjon av flere faktorer, ifølge Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand kapitalforvaltning.

Han trekker frem at søndagens dokumentlekkasje fra den amerikanske finanstilsynsmyndigheten Fincen spiller inn. Der kom det frem at storbanker har flyttet på 2000 milliarder dollar for kunder i saker som knytter seg til mistenkelige transaksjoner.

– Store Wall Street-banker faller kraftig i dag og kan potensielt bli saksøkt eller kraftig bøtelagt. Det skaper selvfølgelig usikkerhet for finansaksjene.

Tyske Deutsche Bank og britiske HSBC har falt henholdsvis 8,20 og 5,68 prosent ved stengetid.

Olav Chen sier at det var naturlig med et «pust i bakken» etter den kraftige børsoppgangen de siste månedene.
Olav Chen sier at det var naturlig med et «pust i bakken» etter den kraftige børsoppgangen de siste månedene. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Chen påpeker også at den amerikanske sentralbanken Fed gjorde det kjent forrige uke at de holder renten uendret nær null. I tillegg oppdaterte Fed også utsiktene for USAs økonomi: de forventer et mindre fall i landets brutto nasjonalprodukt og en lavere arbeidsledighet.

– Enkelte kommentatorer ble overrasket over utsiktene over amerikansk økonomi, og at dette vil ta tid, trekker han frem og legger til:

– Mange var nok skuffet over at det ikke kom mer stimuli i form av pengetrykking. De har ikke kjørt på i samme hastighet som i mars. Det er ingen tvil om at oppgangen vi har sett på 60 prosent i det amerikanske aksjemarkedet siden bunnen i mars, har delvis vært fyrt opp av pengetrykking.

«Reality-check»

Chen peker videre på at med denne kraftige oppgangen, fra bunnen i mars til «all-time-high» i august, var det naturlig med et pust i bakken.

– Dette er en «reality-check», sier han.

Selv om det er bred nedgang på Wall Street, vektlegger Chen at S&P 500 likevel er oppe rundt 45 til 50 prosent siden bunnen i mars, omtrent på det samme «all-time-high» nivået som før koronaen inntraff.

– Det kan fortsatt være litt ruglete fremover med de samme usikkerhetsmomentene, i tillegg vil valget spille inn. Men jeg tror makroøkonomien gradvis vil bedre seg.

«Et kollektivt stemningsskifte»

Pål Ringholm, kredittanalytiker i Sparebank 1 Markets, sier at vaksinenyhetene har dominert markedet, og at frykten for en potensiell andre runde med nedstengning flere steder har dempet gjeninnhentingen.

– I dag kom et kollektivt stemningsskifte, sier han.

De store teknologiselskapene har fått en solid knekk på Wall Street de siste ukene. Det har ikke vært spredning til de andre markedene – frem til nå. Nå er det bred nedgang for alle indeksene.

Ringholm uttalte til DN tidligere denne måneden at han var rolig når det kom til resten av markedet. Han trakk frem at det imidlertid ikke betyr at faren for mer uro utover høsten er over.

– Det er to ting som ligger som bakteppe her. Det er september, som er den måneden med signifikant dårligst avkastning på den amerikanske børsen i snitt. Også har markedet blitt dyrt, spesielt når det kommer til teknologi, sier han.

– I dag kom et kollektivt stemningsskifte, sier Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.
– I dag kom et kollektivt stemningsskifte, sier Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets. (Foto: Per Thrana)

– Hvorfor er det ikke bare tek-aksjene som faller nå?

– Covid-19 er det som tar ned det bredere markedet nå. Har vi uflaks setter det økonomien tilbake for en stund. Og da er det i så fall flere bransjer som rammes, sier Ringholm.

Han trekker også frem avgangen til Nikola-grunnlegger Trevor Miller.

– Dette er en betimelig påminnelse om at selskaper må tjene penger, ikke bare lufte ideer.

– Tror du nedgangen vi ser på det amerikanske markedet i dag påvirke Oslo Børs i morgen?

– Ja, det kommer helt klart til å påvirke, men det kommer an på hva som skjer resten av kvelden og hvordan det asiatiske markedet plukker dette opp gjennom natten, sier Ringholm.

Nikola-stup

Nikola-aksjen stupte nesten 20 prosent mandag, etter at det mandag morgen ble kjent at grunnlegger Trevor Milton går av som styreleder i selskapet.

Selskap som satser på nullutslipps lastebiler og falt kraftig på børs den siste uken etter at Hindenburg Research la frem en rapport som beskyldte selskapet for bedrageri.

Grunnlegger Milton var raskt ute med å avfeie påstandene, og gikk i flere omganger ut på Twitter der han tok til motmæle mot anklagene.

Dramaet i Nikola presset også ned aksjen til hydrogenselskapet Nel, som har en partnerskapsavtale med selskapet. Aksjen falt 16,7 prosent på Oslo Børs, der hovedindeksen endte ned hele 3,6 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.