Schibsted endte markert opp etter at selskapet la frem kvartalstall fredag.

Analytikere trekker frem lavere kostnader i Schibsteds mediehus-virksomheter og utsikter til lavere investeringer i rubrikkannonser i 2017 som høydepunktene fra selskapets kvartalsrapport fredag.

Analytiker Aksel Engebakken i ABG Sundal Collier påpeker at Schibsted-aksjen har gått svakt i forkant av rapporten. Den stiger dermed på lettelse over at den ikke var svakere.

Han mener ellers at mediehusene var lyspunktet i rapporten, mens tallene var omtrent som ventet i rubrikkannonser.

– Ser man på mediehusene, var kostnadene betydelig bedre enn ventet, noe som gir en sterkere inntjening. Vi ser at Schibsted evner å tilpasse kostnadssiden til den utfordrende situasjonen i media, sier han til TDN Finans.

- Utvilsomt positivt 

Han trekker også frem meldingen om at rubrikkinvesteringene i 2017 i fremvoksende markeder skal «signifikant», altså betydelig, ned fra nivået på 90 til 95 millioner euro i 2016.

– Det er illustrerende for at det modnes i fremvoksende markeder, og at de skal bruke mindre penger i land som Brasil. Det er utvilsomt positivt for aksjen, sier Engebakken.

Citi skriver at fredagens rapport var oppløftende av to grunner, lavere kostnader i mediehusene og oppdatering for investeringer i 2017.

DNB Markets trekker også frem den positive utviklingen i mediehusene, men at de solide marginene ikke nødvendigvis er bærekraftige.

«Vi noterer oss at annonsemarkedet fortsatt er utfordrende og at Schibsted venter en ytterligere marginreduksjon de neste tolv månedene. Det er også viktig at noen av kostnadskuttene er engangseffekter det er vanskelig å gjenta, som nedstengning av trykkerier», skriver meglerhuset.

Schibsteds A-aksje steg 2,45 prosent til 200,50 kroner på Oslo Børs fredag, omsatt for 121 millioner kroner.

Rettes mot presidentvalget 

Oslo Børs og de andre børsene i Europa falt fredag mens aktørene retter oppmerksomheten mot presidentvalget i USA tirsdag neste uke.

Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for oktober viste fredag en sysselsettingsvekst utenfor jordbrukssektoren på 161.000 personer, mot en ventet oppgang på 173.000, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Samtidig ble forrige måneds tall opprevidert. Rapporten ga små utslag i aksjemarkedene.

En meningsmåling for ABC News og Washington Post, lagt frem fredag, gir Hillary Clinton en ledelse på 3 prosentpoeng over Donald Trump, fem dager før presidentvalget i USA.

Hydro falt på Kina-nyheter 

Norsk Hydro var ned fredag etter indikasjoner på at nedstengte aluminiumsverk i Kina starter opp igjen på grunn av økte priser.

Ifølge en rapport fra CRU torsdag kveld har tre aluminiumsverk i Kina begynt å starte opp igjen på grunn av den markerte prisoppgangen i Kina. Smelteverkene har en årskapasitet på 0,76 millioner tonn, sier analytiker Jon D. Gjertsen i Pareto Securities til TDN Finans fredag.

CRU viser samtidig til at prisoppgangen i Kina er drevet av høyere priser på termisk kull, og at dette har ført til en kostnadsøkning på rundt 42 dollar per tonn for de smelteverkene som bruker termisk kull, som utgjør rundt 85 prosent av verkene i Kina. I tillegg har aluminakostnaden steget rundt 50 prosent i Kina hittil i år, og logistikken har vært stram på grunn av reguleringer på lastebiler. CRU anslår at fem prosent av verkene i Kina er ulønnsomme med dagens aluminiumspris.

Ifølge Gjertsen ligger det nå an til en kapasitetsvekst på 15 prosent i Kina i 2017, som er lang foran anslaget for etterspørselsveksten i landet på 6,5 prosent i år.

Arctic Securities skriver i et kundenotat at de rapporterte lagrene av aluminium i Kina har steget til 271.000 tonn denne uken, fra 244.000 tonn forrige uke, og at det ser ut som mer vare vil komme ut i markedet.

Tre måneders kontrakten for aluminium på LME faller 0,3 prosent til 1.724,50 dollar pr tonn fredag.

Hydro endte ned 2,20 prosent til 36,52 kroner, omsatt for 227 millioner kroner.

Passasjervekst 

Ellers har Norwegian Air Shuttle i dag meldt trafikktallene sine for oktober.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at passasjerinntektene var én prosent under deres estimater, drevet av større nedgang i yield enn ventet, men motvirket av høyere produksjonsvekst (ASK) enn ventet. Meglerhuset reduserer sin eps-anslag for 2016 som et resultat, til rundt 29 kroner, fra tidligere 30,60 kroner. Aksjen endte ned 1,21 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,66 prosent til 625,90 poeng, omsatt for 2.822 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DVNtv:

Militsen har våpentrening før presidentvalget i USA
De trener på hvordan de skal forsvare seg dersom det blir kaos etter presidentvalget på tirsdag. Denne militsgruppa i delstaten Georgia i USA heier på Donald Trump, men frykter at Hillary Clinton vinner som følge av valgjuks.
01:25
Publisert:
 

Svinger seg over Numedalslågen
Gasellen Høyt og Lavt er Skandinavias største klatrepark.
01:53
Publisert: