Aker BP var blant aksjene som trakk hovedindeksen i positiv retning med markert oppgang etter at selskapet la frem tall for fjerde kvartal før børsåpning mandag. Norwegian Air Shuttle falt etter trafikktall for januar.

Aker BP-aksjen var den sjette mest omsatte aksjen på Oslo Børs etter at selskapet la frem positive kvartalstall mandag morgen. Tallene kom inn lagt bedre enn ventet, men var i stor grad drevet av betydelige positive inntekter fra endring i pensjonsprogrammet i etterkant av fusjonen mellom Det norske oljeselskap og BP Norge.

Justert for denne engangsposten var ebitda 371 millioner dollar, ifølge Pareto Securities. Det er 2,5 prosent over estimatkonsensusen innhentet av SME Direkt for TDN Finans, som var 362 millioner dollar.

Jevnt over på linje med forventningene

Analytikere som har skrevet kommentarer på kvartalsrapporten fremhever at rapporten jevnt over var på linje med forventningene. Det var i forkant heller ikke ventet de store overraskelsene i guiding og utsikter, ettersom Aker BP arrangerte en omfattende kapitalmarkedsdag for få uker siden hvor selskapet kommuniserte sine forventninger for tiden fremover.

«Vi venter svært begrensende endringer i estimatene for 2017–2018 som følge av rapporten, og en litt positiv kursreaksjon ettersom justert ebitda var over konsensus», skriver DNB Markets.

Aker BP-aksjen steg 4,7 prosent til 160,40 kroner, omsatt for 224 millioner kroner på Oslo Børs.

Norwegian-smell

Norwegian Air Shuttle la mandag morgen frem trafikktall for januar.

Pareto Securities skriver at selv om kabinfaktoren var på linje med det de hadde ventet var et fall i yielden på 15 prosent mer enn de hadde estimert. Meglerhuset skriver at alt annet likt har dette en negativ effekt på én krone på inntjening pr aksje i 2017.

«Mens vi regner med å nedjustere våre estimater for 2017, vil vi understreke at januar vanligvis er den svakeste måneden i året, og at realiserte priser er mest sårbare for kapasitetsvekst i denne perioden», skriver Pareto.

DNB Markets støtter Paretos syn på at yielden var svakere enn ventet, og meglerhuset mener at trafikktallene var negative for Norwegian.

Den negative yield-trenden kan blant annet forklares av valutaeffekter og effekt fra langdistanseflyvninger.

«Vi venter negative konsensusrevideringer i resultat pr aksje på mellom fem og ti prosent», skriver meglerhuset.

Når det gjelder feeder-avtalen mellom Norwegian og Ryanair uttalte ledelsen i Ryanair, i forbindelse med fjerdekvartalspresentasjonen, at de venter en avtale innen utgangen av sommeren 2017, ifølge Pareto.

Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål på 500 kroner, mens DNB Markets har en holdeanbefaling med kursmål på 275 kroner.

Norwegian Air Shuttle falt 4,2 prosent til 260,10 kroner.

Fusjonsforslaget overrasket ikke

Farstad Shipping la frem restruktureringsforslag mandag, med støtte fra både Aker og Hemen Holding. Neste steg er en fusjon med Solstad Offshore og Deep Sea Supply.

Analytiker Stig Erik Kyrkjeeide i Swedbank mener at hovedtrekkene i restruktureringsplanen var i tråd med deres forventninger.

Farstad har vært involvert i restruktureringssamtaler lenge, og flere aktører har ønsket konsolidering i industrien. Kyrkjeeide er derfor ikke overrasket over fusjonsforslaget, selv om det har vært ukjent hvilke aktører de har vært i dialog med.

-I store linjer var forventningen at dagens egenkapital var tapt, obligasjonsgjelden måtte konverteres til betydelig rabatt og bankene måtte bidra ut ifra sin sikrede posisjon. Det er dette som nå har skjedd, sier Kyrkjeeide til TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,06 prosent til 701,58 poeng, omsatt for 3.454 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland
Regjeringen har bestemt seg for å samarbeide med det tyske selskapet ThyssenKrupp i anskaffelsen av nye ubåter.
06:14
Publisert: