Forbrukslånsbanken Brabank ble etablert av flyarving Per Braathen og ble børsnotert i august i år. Banken hadde da hentet inn 300 millioner kroner i startkapital, hvorav Braathen selv stilte med 60 millioner kroner og tok en eierandel på 20 prosent. Blant andre investorer som valgte å satse penger på banken er Olav Thon gjennom Thon Holding. Thon eier 9,99 prosent og er bankens tredje største eier.

Særdeles begredelig

Også den profilerte investoren Erik Must gjennom Must Invest as har en eierandel på 2,75 prosent av banken. Den samme eierandelen har de tre Varner-brødrene Stein, Petter og Joakim og deres selskap Varner Invest as. Klesbrødrene står bak kjente kleskjeder som Dressmann, Carlings, Cubus og Volt.

Erik Must, investor i Brabank.
Erik Must, investor i Brabank.
Petter Varner, investor i Brabank.
Petter Varner, investor i Brabank. (Foto: Javad Parsa)
Per G. Braathen, investor i Brabank.
Per G. Braathen, investor i Brabank. (Foto: Javad Parsa)

Da Brabank ble børsnotert i august steg kursen først på noen få dager med nær 47 prosent. Braathens bank økte dermed i verdi fra snaut 379 millioner kroner til 556 millioner kroner. Siden da har bankens kursutvikling vært særdeles begredelig. Siden slutten av august har kursen falt jevnt og trutt fra 36 kroner til en foreløpig bunn på 18 kroner onsdag. Dermed er 50 prosent av bankens verdi forduftet på snaue tre måneder og investorene har papirtap på 278 millioner kroner. Bare den siste uken er kursen ned 22,9 prosent. Braathen selv har et papirtap på nær 54 millioner kroner, mens Thon har sett nær 28 millioner kroner forsvinne siden slutten av august. Varner-brødrene har et papirtap på sin aksjepost i Brabank på 7,7 millioner kroner. Bankens markedsverdi er nå 281 millioner kroner etter en liten kursoppgang torsdag.

Tapte 9,8 millioner

Brabank startet i sommer opp sin virksomhet i Norge og har senere også etablert seg i Sverige. Banken presenterte nylig sine tredjekvartalstall som viste netto utlånsvolum på 35 millioner kroner og et tap på 9,8 millioner kroner. Alt etter planen ifølge bankens sjef Morten Grusd. Banken skal i samarbeid med flyselskapet BRA lansere BRA Mastercard i Sverige, og i begynnelsen av 2019 også tilby forbrukslån og sparekonto i nabolandet.

Markedet for usikrede lån er nå på nærmere 110 milliarder kroner etter kraftig vekst de siste årene. Finanstilsynet har advart mot utviklingen. Reglene har derfor blitt strammet inn med hensyn til markedsføring. Det er også innført strengere krav til nedbetaling, betjeningsevne og gjeldsgrad. Flere forbrukslånsbanker har falt kraftig i verdi de siste månedene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil du drikke noe annet enn øl og akevitt til julematen, er det ett ord du må lære deg
Mest sannsynlig det DNs vinekspert selv drikker julaften.
01:27
Publisert: