Investeringsselskapet Branden Kapital ble i 2010 stiftet av Einar Aas' mangeårige kompiser Grunde Thorsen og Åsmund Haugsvær.

Samtidig som det i 2020 ble kjent at Aas var blitt ansatt som analytiker i selskapet, kom også hans kone Torunn Kveim inn på eiersiden i selskapet.

Hun eier 7,3 prosent av aksjene i Branden Kapital, gjennom sitt selskap Holdyourhorses as. Haugsvær og Thorsen eier 46,35 prosent hver.

Branden Kapital hadde et formidabelt fjorår, med et resultat før skatt på mer enn 161 millioner kroner. Resultatet har aldri før vært så høyt, og det er en firedobling fra året før, da resultatet var på 40 millioner kroner. Det kommer frem i selskapets årsregnskap.

Eierne tok et utbytte på 36 millioner kroner i fjor. Det er en kraftig oppgang fra 2020, da det ble avsatt 2,7 millioner kroner i utbytte.

Egenkapitalen til selskapet var også frisk. Den var ved årsskiftet på 186,2 millioner kroner, som er en dobling fra 2020.

Mens Einar Aas tapte milliarder i 2018 i den såkalte «kraftsmellen», har Branden Kapital aldri gått med tap.

Hverken Kveim eller Thorsen har besvart DNs henvendelser tirsdag morgen.

Millionutbytter

I tillegg til eierskapet i Branden Kapital eier Åsmund Haugsvær og Grunde Thorsen egne investeringsselskaper.

Regnskapene til henholdsvis Ossi Holding as og Fløde Invest viser at krafttraderne også her gikk i solide overskudd med resultater før skatt på henholdsvis 16,9 millioner kroner og 19,8 millioner kroner.

Haugsvær tok ut 15 millioner kroner i utbytte fra Ossi Holding as, mens Thorsen innkasserte tre millioner kroner i tilleggsutbytte fra Fløde Invest i fjor.

Kveims Holdyourhorses kan vise til mer beskjedne resultater for fjoråret. Resultat før skatt endte på 2,68 millioner kroner, og det ble ikke tatt ut noe utbytte fra selskapet.

Kraftsmellen

Sammen med Einar Aas var Thorsen og Haugsvær en del av krafttradermiljøet som oppsto i Arendal på 90-tallet, rundt Arendals Fossekompanis Markedskraft og Agder Energi. Da Agder Energi la ned sin trading ved årtusenskiftet, etablerte flere av traderne egne selskaper. Einar Aas var i alle år den store stjernen, den genierklærte krafttraderen. År etter år tjente han enorme beløp, som hver høst ble offentlig da ligningen hans ble lagt frem, ettersom han investerte privat og ikke gjennom et aksjeselskap. Fra 2003 til 2017 var hans samlede inntekter på 3,3 milliarder kroner, ifølge ligningen. Ved utgangen av 2017 sto han oppført med en formue på 1,6 milliarder.

Høsten 2018 gikk det fullstendig ad undas, da forskjellen mellom tyske og nordiske kraftpriser var 17 ganger normalen. Aas klarte ikke å gjøre opp for seg overfor kraftbørsen Nasdaq. Clearinghuset tok da over porteføljen hans, og konstaterte et tap på 114 millioner euro.

Aas klarte å unngå konkurs, og inngikk en avtale med kreditorene som hadde 1,1 milliarder kroner utestående. Blant de kjente var kraftselskapene Fortum og Statkraft.

Tap for Einar Aas

DN skrev i juni at Einar Aas' investeringsselskap Toppen Invest tapte ni millioner kroner i 2021. Året før gikk selskapet til sammenligning nesten 56 millioner kroner i pluss, og den store forskjellen i årsresultatene stammer fra et fall på rett under 93 millioner kroner i finansinntekter.

Hele overskuddet i 2020 gikk til å betale kreditorene, mens Aas selv har vært fri til å tjene det han vil siden november 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.