– Dette er en merkelig timing, på grunn av presidentvalget, sier Torkjell Leira, Brasil-kjenner og forfatter av flere bøker om landet.
Hydros nedstengning kommer rett før president- og delstatsvalgene i Brasil nå på søndag, og Leira synes det er litt merkelig at man ikke kunne vente i det minste til neste uke.
Det politiske spillet
Leira sier det har pågått et høyt politisk spill rundt Hydros virksomhet i landet, helt siden utslippsskandalen brøt ut i februar i år.
– Det har vært veldig mye politikk i saken fra dag én, og den er blitt større og vanskeligere for Hydro fordi det er et valgår. Hydro har gjort feil, men politikken har gjort situasjonen verre enn den ellers ville vært, sier Leira.
Han sier politikere på delstatsnivå og nasjonalt nivå nærmest har konkurrert om å fremstå som handlekraftige, med bøter og embargo mot Hydro. Politikere som ellers aldri har vist den minste interesse hverken for miljøvern eller urfolk, snarere tvert imot.
– Det er mange interesser her, og mange som vil hausse opp stemningen og utnytte saken til sin egen fordel, sier Leira.
Han mener Hydros utspill må ses i lys av dommen om å halvere produksjonen fra 1. mars.
– Alt må tolkes inn i konteksten etter dommen. Hydro viser nå de store konsekvensene, og legger slik press på politikerne for å få fortgang i saken, sier Leira.
Norske provokasjoner
Brasils nå avtroppende president Michel Temer ble møtt med både demonstrasjoner og kritikk da han i fjor sommer besøkte Norge.
Statsminister Erna Solberg kom blant annet med en skarp advarsel til Temer om at Norge vurderer å strupe milliardoverføringene til Amazonas-fondet på grunn av økt avskoging i Brasil.
– Kritikken ble sett på som en utidig provokasjon fra Norge, en miniputt i Europa. Mange mener Hydro-problemene er pay back mot Norge, sier Leira.
Alvorlig for mange
Både Hydro, i form av inntekter og aksjefall, og det brasilianske lokalsamfunnet, i form av arbeidsplasser og skatteinntekter, taper på denne saken.
– Dette er kjempealvorlig, selv om det er midlertidig, sier Leira.
Han sier han er overrasket over Hydros forklaring om stenging nå fordi rødslamdeponiet er i ferd med å bli fullt.
– Min info så langt tilsier at det er snakk om år snarere enn måneder før det gamle deponiet er fullt, sier Leira.
Han mener ingenting nå vil skje i Hydro-saken før valgene i Brasil er over. Presidentvalget går etter alle solemerker videre til en andre valgomgang 28. oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.