Hydro opplyste onsdag morgen at de stenger sin produksjon i Brasil. Aluminiumsanlegget Alunorte har produsert for halv maskin siden mars, etter at brasilianske myndigheter påla Hydro å kutte produksjonen.
Nå innstilles arbeidet for fullt fordi de ikke lenger har plass til å lagre avfallet fra produksjonen. Brasilianske myndigheter har ikke gitt tillatelse til å bruke Hydros nye deponi og filter, som selskapet har investert to milliarder kroner i.
Og onsdag kveld kom meldingen om at det også blir full stans ved smelteverket Albras.
Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg hadde da en telefonkonferanse for å oppdatere markedet som situasjonen. Der sa han at det kunne ta mellom to og tre måneder å starte opp Alunorte igjen.
Har norske forsyninger til november
Konsernsjefen vet riktignok ikke når oppstarten blir.
– Det som uroer meg mest nå er situasjonen går ut over tusenvis av ansatte i Brasil, men det kan også få konsekvenser for ansatte i Norge og produksjonen i norske smelteverk, sier Brandtzæg til DN.
Alumina, eller aluminiumoksid, er et viktig råstoff for å produsere aluminium. Anleggene i Norge får leveranser fra Brasil.
–Vi har god dekning frem til november, sier konsernsjefen.
– Er det en lang nok periode?
–Det er en håndterbar periode, svarer Brandtzæg.
Han vil ikke tidfeste når Hydro må gjøre vurderinger for den norske aktiviteten, men sier at en mulig løsning vil være å redusere strømstyrken i de norske anleggene, som igjen vil føre til lavere aluminiumsproduksjon.
Får ringvirkninger
I tillegg til raffineriet i Alunorte og bauksittgruven Paragominas, blir også aluminiumsverket Albras rammet. Sistnevnte får all sin alumina fra Alunorte.
Anlegget stenger om få dager, og har et internt alumina-lager som rekker opptil to uker. Informasjonssjef Halvor Molland kalte hendelsen for «en ytterligere forverring av situasjonen» overfor DN tidligere onsdag.
Over 3000 arbeidere i Brasil risikerer å bli permittert.
– Hydro-aksjen falt over 11 prosent i dag. Hva vil du si til aksjonærene?
– At vi jobber dag og natt for å fikse dette, og har løpende møter med en rekke myndigheter. I denne situasjonen vil det ta 24 timer å stenge Alunorte, men kommer vi til enighet i løpet av noen dager står vi klare til å starte opp igjen for fullt, sier konsernsjefen.
Han vil ikke anslå hvor mye det koster Hydro å stenge anleggene sine.
– Kostnadene får vi komme tilbake til, sier han.
Avviser svak håndtering
Hydros brasilianske fagforeningstopp Gilvandro Brigida har tidligere vært ute og kritisert forhandlingsdelegasjonen for at de ikke har klart å skape resultater på bakken. Hydro fikk også kritikk for at de ikke informerte tidlig nok om stengingen.
– Jeg er trygg på at vi har de rette folkene på bakken. Jeg vil samtidig ta avstand fra påstander om at stengingen skal ha vært planlagt i lang tid. Dette var en operativ avgjørelse som ble tatt i natt, og fagforeningen ble varslet så snart de sto opp samme morgen, sier Brandtzæg.
–Dere har vakt reaksjoner for tidspunktet dere valgte å stenge, like før et president- og delstatsvalg. Ligger det politiske motiver bak?
– Nei, det var tilfeldig at vi fikk anbefalingene om å stenge fra eksterne aktører.
– Vil et politisk skifte på delstatnivå kunne hjelpe dere?
– Vi er forberedt på å snakke med alle typer myndigheter, svarer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.