Det var knyttet stor spenning til hvordan markedet ville reagere på president Joe Bidens omfattende infrastrukturplan. Den foreslåtte planen vil koste over 2000 milliarder dollar i sin helhet, og vil delvis finansieres med økt beskatning av store selskaper og rike amerikanere – hvis Biden får viljen sin.

Biden presenterte den foreslåtte planen i detalj under en tale i Pittsburgh onsdag kveld norsk tid, og markedet reagerte med å sende de ledende indeksene opp fra start torsdag.

Slik ser det ut for de toneangivende indeksene ved stengetid torsdag kl. 22 norsk tid:

  • Industritunge Dow Jones stiger 0,52 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500 stiger 1,18 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stiger 1,76 prosent.

Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største amerikanske selskapene, krysset dermed 4000 poeng for første gang i historien. Samtlige av de 20 selskapene i Nasdaq-indeksen med høyest vekting steg fra start.

Bank of America-strateg Savita Subramanian sier at markedet trolig ser seg blind på det positive ved infrastukturplanen, og ikke har fordøyet den mulige skatteøkningen enda.

– Jeg tror markedet priser etter de gode nyhetene om infrastruktur. Jeg tror ikke markedet nødvendigvis har priset inn det negative med planen, og det er hvordan vi skal betale for dette, sa Subramanian til Cnbc, og la til at vi kan vente oss et tilbakeslag om kort tid.

Rett før børsåpning ble det også klart at det var 719.000 søkere til ledighetstrygd i USA i forrige uke, mot ventede 675.000. Det er en økning på 61.000 fra uken før, ifølge Cnbc.

Blant enkeltaksjer kan vi nevne at Microsoft steg 2,79 prosent ved stengetid, etter det i går kveld ble klart at selskapet har vunnet en kontrakt for leveranse av 120.000 «mixed reality-briller» av typen HoloLens til den amerikanske hæren. Tiårskontrakten skal være verdt rundt 21,9 milliarder dollar, tilsvarende 187 milliarder kroner.

Bidens plan

Bidens infrastrukturplan strekker seg i første omgang over åtte år, og har en anslått kostnad på rundt 2000 milliarder dollar, tilsvarende 17.000 milliarder kroner, eller ett og et halvt oljefond. Planen presenteres kort tid etter Biden fikk gjennom koronastøttepakken på 1900 milliarder dollar.

– Med koronastøttepakken møtte vi umiddelbare behov. Nå er det på tide å bygge opp igjen, sa Biden da han la frem planen.

Slik vil bruken fordele seg, ifølge Cnbc:

  • 621 milliarder dollar til transport, derunder broer, veier, offentlig transport, havner, flyplasser, og elektriske kjøretøy
  • 400 milliarder dollar til eldre og handikappede
  • 300 milliarder dollar til drikkevann, bredbåndskapasitet, og elektriske nett
  • 300 milliarder dollar til bygging og renovering av boliger, samt konstruksjon og oppgradering av skoler
  • 580 milliarder dollar til amerikansk produksjon, forskning og utvikling

Planen skal etter Bidens forslag delvis finansieres ved å øke selskapsskatten til 28 prosent, etter at republikanerne senket den til 21 prosent fra 35 prosent i 2017.

Mange republikanere, samt en rekke moderate demokrater, stiller seg kritiske til Bidens omfattende plan. Blant dem demokraten Josh Gotthemer.

– Vi må være forsiktige med å gjøre noe som er for stort eller for mye midt i en pandemi og en økonomisk krise, sier han til nettstedet Axios.

Republikaneren Mitch McConnell er ikke overraskende kritisk til planen, henholdsvis hvordan den skal finansieres.

– Det er ikke sannsynlig at jeg vil støtte forslaget på grunn av skatteøkningene, sa topprepublikaneren til journalister i forkant av fremleggelsen.

– Det er som en trojansk hest. Det kalles infrastruktur, men inni den trojanske hesten kommer det til å være mer lånte penger, og massive skatteøkninger på alle produktive deler av økonomien vår, var blant McConnells kommentarer onsdag.

– Wall Street bygget ikke dette landet

Biden hadde tatt turen til Pittsburgh i Pennsylvania for å tale om den omfattende infrastrukturplanen. Han brukte mye av tiden til å appellere til middelklassen.

– I dag foreslår jeg en plan for landet som belønner arbeid, og som ikke bare belønner velstand. Den bygger opp en rettferdig økonomi som gir alle mulighet til å oppnå suksess. Den kommer til å skape den sterkeste, mest motstandsdyktige og innovative økonomien i verden, sa Biden under den fjernsynssendte talen.

Biden kom samtidig med stikk til Wall Street, og en rekke av selskapene som inngår i Big Tech. Han sa blant annet at selskaper som Amazon bruker smutthull for å unngå å betale «en eneste penny» i føderal inntektsskatt.

– Dette handler om muligheter for alle. Det er på tide å bygge økonomien vår fra bunnen og opp, og fra midten og ut. Det var ikke Wall Street som bygget dette landet. Det var dere, middelklassen, sa han.

Hvorvidt infrastrukturplanen faktisk blir til virkelighet, avhenger av om Biden klarer å sikre stor nok politisk oppslutning om den. Forhandlingene er ventet å pågå i ukene og månedene som kommer. Både hans forgjenger Donald Trump og Trumps forgjenger Barack Obama ga også store løfter om infrastrukturinvesteringer, men slet med å få satt planene ut i livet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.