De amerikanske markedene var særlig preget av Nancy Pelosis Taiwan-besøk tirsdag, og de tre toneangivende indeksene på Wall Street endte dagen med nedgang. Onsdag forlot Pelosi landet, og stemningen snudde på Wall Street.

De tre toneangivende indeksene åpnet med oppgang, og kort tid etter børsåpning kom det nyheter som overrasket markedet positivt: De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM) for tjenesteytende sektor var 56,7 i juli. På forhånd var indeksen ventet på 53,5, ifølge Trading Economics.

Det ga børsene et skikkelig løft, og ved stengetid 22.00 norsk tid ser det slik ut for de toneangivende indeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 1,56 prosent
  • Industritunge Dow Jones hadde en oppgang på 1,28 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq steg 2,59 prosent

– Når vi får en hyggelig overraskelse som dette, endrer det tankegangen din, så det er grunnen til at jeg tror markedet nå tar av, sa Kim Forrest, grunnlegger i Bokeh Capital til CNBC.

Han sier videre at markedet hver dag vurderer om USA er i en resesjon.

– Dette er bare mer informasjon som forteller oss at ting kanskje ikke er så ille som antatt.

Ikke i en resesjon

Resultatsesongen fortsetter på Wall Street og gode kvartalsrapporter fra en rekke selskaper har gitt investorene optimisme om at et «bull-market» er nært forestående.

Kommentarer fra styreleder i St. Louis Federal Reserve, James Bullard, bidro til å styrke dette sentimentet. Til CNBC onsdag morgen uttalte Bullard at USA ikke befinner seg i en resesjon, og at de vil fortsette med rentehevingene for å temme inflasjon.

– Som formannen sa, befinner vi oss ikke i en resesjon. Med sysselsettingsveksten i første halvår kan man ikke fastslå det, sa Bullard.

Vil presse prisen nedover

Onsdag samlet landene i det utvidede oljekartellet Opec+, for et møte hvor de drøftet om de skulle fortsette å øke oljeproduksjonen.

I 14-tiden ble landene enig om å øke produksjonskvoten med 100.000 fat per dag. Økningen skal være den minste i kartellets historie. Som følge av nyheten steg oljeprisen med nærmere to prosent, men falt i etterkant over fem prosent.

Produksjonen ble kuttet kraftig da oljeprisen stupte i starten av koronapandemien. Men etter en gradvis økning skal Opec+ nå i teorien produsere like mye olje som før pandemien.

USA og andre vestlige land har forsøkt å presse Saudi-Arabia – det viktigste Opec-landet – til å gå med på dette, slik at oljeprisen kan presses nedover.

Men også Russland er medlem av Opec+. Og russerne har neppe noe ønske om lavere oljepris.

En annen utfordring er at mange av Opec-landene ikke klarer å fylle kvotene de har fått. I realiteten produserer derfor Opec+ mindre olje enn før pandemien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.