Før torsdagens børsåpning var det ventet at de tre nøkkelindeksene for det amerikanske aksjemarkedet ville få et kursløft, viste terminhandelen. Alle tre lå an til et løft på omkring 0,4 prosent. De første handelsminuttene la da også indeksene seg på det nivået.

Så startet det markante fallet.

Slik endte dagen for de toneangivende indeksene:

  • Dow Jones falt 0,48 prosent
  • S&P 500 falt 1,42 prosent
  • Nasdaq Composite falt 2,51 prosent

Verst var det for tek-aksjene på Nasdaq-indeksen. Tungvekterne Microsoft og Amazon falt henholdsvis 4,23 og 2,42 prosent.

Dårlig nytt for vekstselskapene

Onsdag kom inflasjonstallene for USA fra desember. Tallene viste at konsumprisindeksen (kpi) i USA steg syv prosent på årsbasis i desember, mens konsumprisindeksen justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjonen) steg med 5,5 prosent.

Inflasjonstallene markerer rekordnivåer, noe som øker sjansen for nye rentehevinger betraktelig. Tallene ble forholdsvis godt mottatt av markedene i går, torsdag ser det imidlertid mye mørkere ut.

En renteoppgang er ofte dårlig nytt for såkalte vekstselskaper, som er priset basert på fremtidig inntjening. Den teknologibaserte indeksen Nasdaq svinger derfor ofte i takt med renten fordi mange av teknologiselskapene anses som vekstselskaper.

Flere enn ventet på trygd

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var 230.000 personer i forrige uke, viser statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet.

På forhånd var antall førstegangssøkende ventet å være 200.000 personer, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.