Hittil i år har det vært 3864 konkurser og tvangsavviklinger av selskaper, melder data- og analyseselskapet Bisnode. Det er en økning på 8,6 prosent fra juli i fjor. Bare forrige måned gikk 266 bedrifter konkurs og 39 ble tvangsoppløst av myndighetene.

Ifølge Bisnode har 6426 bedrifter blitt tvunget til å stoppe i løpet av de siste 12 månedene.

– Hvis farten fortsetter ut året kan vi fort slå rekorden i 2009, sier Per Einar Ruud kredittøkonom i Bisnode.

Rekordåret hadde sin forklaring i finanskrisen, da ble 6449 selskaper avviklet. I år er forklaringen vanskeligere å finne. Én ting som kan pekes på som mulig årsak er nedgangen for detaljvarehandel.

– Vi har problemer med å forklare hvorfor det øker. Det eneste vi kan påpeke er endringer i varehandel og overgang til netthandel. Det er snakk om mer strukturelle endringer, handlemønsteret endrer seg, sier Ruud.

Han forteller at det innen varehandel har vært overetablering, noe som har ført til at flere sliter.

– Det er ikke bare enkelte små butikker som sliter, men også de større kjedene.

Bygg og anlegg bransjen har hatt flest konkurser, og står for en fjerdedel av alle konkurser i Norge. Men det er detaljvarehandel og tjenesteytende som har økt mest med forholdsvis 18,5 prosent økning for tjenesteytende næringer, og 10,3 prosent for detaljhandel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Youtube står alltid i hodet ditt
Sander Austad Dale, også kjent som Randulle på Youtube, gir innsikt i hverdagen sin.
01:41
Publisert: