Oslo Børs steg litt opp lille julaften. Oppdrettsselskapene trakk børsen opp fredag, mens Yara International var blant aksjene som falt.

Marine Harvest trakk hovedindeksen mest opp fredag, med en oppgang på 2,1 prosent. Sjømatindeksen steg 1,7 prosent.

Analytiker Marius Gaard i Swedbank sier til TDN Finans at prisene er gode og biomassetallene indikerer et svært stramt marked godt inn i 2017.

– Dette er for mange en trygg havn i romjulen. Dessuten har aksjene hengt litt etter børsen de seneste ukene i kjølvannet av at oljerelaterte aksjer har vært i siget, så at laks er tilbake på menyen er ikke så overraskende, sier han.

Kina-nyheter tynget Yara 

Yara-aksjen steg litt fra børsåpning fredag, men snudde raskt etter at kinesiske myndigheter meldte at de fra 1. januar skraper eksportavgiften på nitrogen- og fosfatbaserte gjødsler, noe som kan bidra til å øke tilbudet i det globale gjødselmarkedet.

Fallet i Yara-aksjen var imidlertid begrenset, da avgiftsfjerning var bredt ventet i markedet. Oppgang i innenriksprisene på urea i Kina de seneste månedene antas også å begrense markedseffekten av fjerningen, sa Yaras IR-sjef Thor Giæver til TDN Finans tidligere fredag.

Yara-aksjen falt 0,4 prosent til 338,10 kroner pr aksje, omsatt for 190 millioner kroner.

Seadrill i budrunde 

Ellers skrev oljeavisen Upstream fredag at Seadrill er en av flere budgivere i en anbudsrunde for tre dypvannsrigger fra Indias statsoljeselskapet ONGC med ventet oppstart i andre halvår 2017. Kontraktene ser i utgangspunktet ut til å strekke seg over en periode på rundt tre år, skriver DNB Markets i en oppdatering.

«Etter det vi forstår hadde ONCG ved fristens utløp tirsdag denne uken mottatt tilbud fra total ti aktører som tilbyr til sammen seksten riggenheter. I tillegg til flere regionale aktører skal blant annet Seadrill, Transocean, Ensco og Ocean Rig også være involvert i anbudsprosessen», skriver DNB Markets.

Meglerhuset venter at konkurransen om disse kontraktene vil medføre svært attraktive betingelser for ONCG.

Uavhengig av eventuelle tildelinger har meglerhuset en salgsanbefaling på samtlige av de fire nevnte riggselskapene.

Seadrill-aksjen falt 2,1 prosent til 29,69 kroner, omsatt for 29 millioner kroner.

Kjøpte andel av oljefelt 

Nordea Markets rettet i en oppdatering fredag søkelyset mot torsdagens melding om at BW Offshore i partnerskap med BW Group har kjøpt 66,7 prosent av oljefeltet Dussafu utenfor kysten til Gabon i Sentral-Afrika, med intensjonen om å kjøpe ytterligere 25 prosent.

Partnerskapet vil ta i bruk en av BW Offshores egne FPSOer, noe som vil bidra med å gi BW Offshore stabile kontantstrømmer. Samtidig vil BW Offshore, gjennom sitt eierskap i partnerskapet, bli eksponert mot den risikoen og tilsvarende høye avkastning som oljefeltet vil kunne gi fra seg, viser meglerhuset til.

«Siden de bruker en allerede eksisterende FPSO, vil investeringene være minimale, utviklingskostnadene være lave og oljefeltet vil skape positiv merverdi. Noen vil kanskje argumentere for at BW Offshore entrer et segment de ikke kan så mye om og at dette øker risikoen i selskapet. Vi er uenig og mener at dette øker verdien av selskapets eiendeler med omkring fire kroner pr aksje, og at det dermed understøtter vår kjøpsanbefaling», skriver Nordea Markets.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,25 prosent til 679,74 poeng, omsatt for 1.937 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er LA-politiets spesielle metode for å bekjempe kriminalitet
DN ble med politiet i LA ut på jobb.
00:38
Publisert: