Resultatet før skatt ble barbert med over 75 millioner kroner, en nedgang på 64 prosent i forhold til året før. 

– Canica er et privat eid selskap og vi ønsker ikke å gi noen kommentarer utover det som følger av regnskapet og styrets beretning, skriver administrerende direktør Nils Selte i Canica i en epost til Dagens Næringsliv.  

Også i 2015 var lønnsomheten under press i Canica (se grafikk). I løpet av de siste to årene har resultat før skatt falt fra godt over én milliard kroner i 2014 og 2013 til 42 millioner kroner i 2016. 

Svak avkastning på børsen

Resultatet for 2016 er blant annet tynget av lavere avkastning på Canicas investeringer i aksjer og andre verdipapirer. Mens gevinsten på verdipapirer var på over 145 millioner kroner i 2015, var den kun på 11 millioner i fjor.

Blant Canicas største investeringer finner man i hovedsak konsumentrettede virksomheter som Orkla, Komplett, Jotun og Jernia. Gjennom Canica og investeringsselskapet Tvist 1 kontrollerer Hagen-familien nær 25 prosent av aksjene i Orkla. I år har Canica også kjøpt seg kraftig opp i vin- og brennevinsprodusenten Arcus. Ifølge Hagen ligger investeringsstrategien fortsatt fast.  

– Både vi og Orkla retter investeringene mot selskaper som retter seg mot konsumenter. Alt fra personlig pleie til maling til sjokolade, sa Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv i forrige uke da det ble kjent at Orkla selger sin eierandel i aluminiumsselskapet Sapa til Hydro.

Det lyktes ikke DN å komme i kontakt med Hagen i går. 

Venter på milliardutbytte 

Salget av Sapa gir Orkla en gevinst på rundt fem milliarder kroner, og selskapet har foreslått å betale ut et ekstraordinært utbytte på fem kroner per aksje. Dermed kan Stein Erik Hagen og hans familie se frem til en utbetaling på 1,2 milliarder kroner i løpet av sommeren

– Vi er veldig fornøyd med prisingen, men jeg skulle gjerne vært utbytte foruten. Hadde det vært opp til meg personlig, hadde pengene blitt i Orkla til bruk i videre investeringer, sa Stein Erik Hagen til DN da nyheten ble kjent(Vilkår)