Mandag ettermiddag stupte bitcoin og ethereum begge mer enn ti prosent, og ble omsatt for henholdsvis 24.000 og 1240 dollar.
Fallet kommer etter nyheten mandag morgen om at kryptoplattformen Celsius Network har stanset alle uttak på grunn av det som blir beskrevet som «ekstreme markedstilstander».
Bitcoin har nå falt over 60 prosent siden toppen i fjor høst, mens ethereum har falt mer enn 70 prosent i samme tidsperiode.
Bitcoin, som er verdens største kryptovaluta, har ikke vært på et lavere nivå siden desember 2020, mens ethereum nå er på det laveste på to år.
– At bitcoin faller i dag har nok mer med den generelle markedstendensen vi har sett de siste månedene, mens ethereum faller tilsvarende fordi Celsius har hatt større posisjoner der enn i bitcoin. Så det er en sammenheng, sier Arcane Crypto-analytiker Vetle Lunde.
Ifølge CNBC har over 200 milliarder dollar i verdier blitt barbert vekk i det samlede kryptomarkedet bare over helgen.
Høy rente på innskudd
Mandagens fall kommer altså i etterdønningene av kollapsen hos kryptoaktøren Celsius Network, som nå stanser alle utbetalinger og transaksjoner. Plattformen, som kan beskrives som en kryptobank, låner kryptovaluta fra sine kunder som får tilbake en rente på innskuddene.
Celsius har selv oppgitt en rente på opptil 18 prosent.
Ifølge Financial Times har selskapet verdier for 12 milliarder dollar under forvaltning, en pott som frem til midten av mai var blitt halvert siden jul i fjor. Men etter hvert som både større og mindre kryptovalutaer har stupt de siste månedene, har innskuddene også blitt færre.
Selskapet oppgir selv å ha 1,7 millioner kunder, kunder som nå altså ikke får tatt ut verdiene sine.
Ifølge Lunde har Celsius markedsført seg med en høyere rente enn tilsvarende selskaper i kryptomarkedet, og dermed tiltrukket seg mange kunder.
De fleste av dem er småsparere, eller retail, forklarer analytikeren.
– De siste månedene har det sett ut som at Celsius har klart å gi høyere renter til sine brukere ved å ha mer risikable posisjoner i markedet, sier han og legger til:
– Fallet over helgen har i bunn og grunn vært drevet av det samme som ellers i finansmarkedene: inflasjonstallene fra USA på fredag, generell «risk-off», samt onsdagens rentemøte i Federal Reserve. Men bevegelsen vi ser i kryptomarkedet i dag forsterkes av Celsius-kollapsen. Når likviditeten tørker ut, da kommer spøkelsene.
De verste konsekvensene
I en melding fra selskapet publisert mandag morgen skriver selskapet at det nå pauser alle uttak og overføringer mellom kontoer.
«Vi gjør dette for å sette Celsius i en bedre posisjon til å holde løftet om å, over tid, sørge for at alle utbetalinger blir gjennomført», heter det i meldingen.
Videre opplyser selskapet at uttaksstansen blir innført for å stabilisere likviditeten og driften i selskapet, samtidig som det lover grep for å «beskytte og bevare» eiendeler.
Det blir ikke opplyst om når kunder eventuelt får gjøre uttak igjen, annet enn at det blir advart om at «prosessen vil ta tid, og forsinkelser kan forekomme».
CEL, som er selskapets egen mynt, har falt nesten 50 prosent det siste døgnet.
– En kollaps bare for Celsius i seg selv er ikke farlig, men implikasjonen for kundene er det. Gitt at de har markedsført seg med disse høye rentene på innskuddene, har det tiltrukket seg mange retailkunder, som nå får de verste og kjipeste konsekvensene, sier Lunde i Arcane.
Makroøkonomisk bakteppe
I likhet med flere vekst- og teknologiaksjer i det tradisjonelle finansmarkedet har kryptomarkedet også fått kjenne på et tydelig skifte de siste månedene.
Høy inflasjon og høyere renter er bare noe av det som har fått markedet til å sky «risikable» investeringer, som for eksempel kryptovaluta utsatt for svingninger, eller eksempelvis noen av de høytflyvende tek- og vekstaksjene som var svært populære under pandemien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.