Den svenske mangemilliardæren og finanskjendisen Christer Gardell (57) har tjent seg søkkrik på å snu selskaper som har lav tillit i markedet. Gjennom investeringsselskapet Cevian tjente han blant annet 20 milliarder kroner da Volvo kom på kinesiske hender.

Nå har Cevian bladd opp nærmere syv milliarder kroner for en betydelig eierandel i Nordea. I en pressemelding fredag bekrefter Gardells investeringsselskap Cevian Capital å ha kjøpt omkring 2,3 prosent av den nordiske storbanken.

Samtidig varsler Cevian, som har et renommé for å ta en aktiv eierrolle i sine investeringer, at selskapet «forventer å bli del av Nordeas nominasjonskomité».

«Betydelig verdipotensial»

Dermed mer enn antydes det at investeringsselskapet vil ha en finger med i spillet med tanke på valg av styremedlemmer.

Saken fortsetter under bildet

Gardell, her fotografert i forbindelse med et DN-intervju i 2016.
Gardell, her fotografert i forbindelse med et DN-intervju i 2016. (Foto: Elin Høyland)

«Cevian har fulgt Nordea i flere år, inkludert møter med ledelsen en rekke ganger. Cevian ser betydelig verdipotensial i Nordea. Vi vil jobbe med Nordeas eiere, styret og ledelse for å realisere dette verdipotensialet uten videre opphold», sier Gardell i meldingen.

Det svenske investeringsselskapet strekker også ut en hånd til Nordeas største aksjonær, det finske finans- og forsikringskonsernet Sampo, og selskapes sterke mann, Nordea-styreleder Björn Wahlroos.

Saken fortsetter under bildet

Bjørn Wahlroos  er styreleder i If forsikring-eier Sampo Group, Nordea og den finske papirprodusenten UPM-Kymmene. Her fra Norges Handelshøyskole, der Wahlroos holdt den årlige Lehmkuhl-forlesningen i 2014. SE VIDEO
Bjørn Wahlroos er styreleder i If forsikring-eier Sampo Group, Nordea og den finske papirprodusenten UPM-Kymmene. Her fra Norges Handelshøyskole, der Wahlroos holdt den årlige Lehmkuhl-forlesningen i 2014. SE VIDEO (Foto: Paul S. Amundsen)

«Vi ser spesielt frem til å jobbe med Nordeas hovedaksjonær Sampo. Cevian har stor respekt for Sampos kjerneteam; Björn Wahlroos, Kari Stadigh og Torbjörn Magnusson», sier Gardell.

Ønskes velkommen

Budskapet later til å være forankret hos Nordea, som i en separat melding også bekrefter Cevians inntreden fredag.

– Nordeas nominasjonskomité er glade for at Cevian ser et verdipotensial i Nordea og ønsker Cevian Capital velkommen i nominasjonskomiteen og til å delta komiteens arbeid, som har god fremdrift, sier Kari Stadigh, leder av nominasjonskomiteen og konsernsjef i Sampo Group Oyj.

Han legger at nominasjonskomiteen ventes å fullføre arbeidet sitt innen februar 2019.

– Det vil være tidsnok til å kunne levere sine forslag til Nordeas styre, som publiserer innkallingen til generalforsamlingen, sier Stadigh.

Den svenske næringslivsavisen di.se skriver på lederplass at det nå brygger opp til kamp mellom to av Nordens største finansprofiler, Christer Gardell og Björn «Nalle» Wahlroos.

Nordea-styrelederen er imidlertid rask med å ønske Gardell velkommen.

– Jeg er glad for at Cevian Capital har valgt å investere i Nordea, sier Wahlroos til di.se.

Må øke lønnsomheten

I et intervju med Svenska Dagbladet uttaler Gardell at det som gjør Nordea attraktivt er verdipotensialet og lønnsomheten som bør kunne nå konkurrentenes nivå.

– Banken handles til rundt 30 prosent rabatt mot konkurrentene på pris mot bokførte verdier. Dette betyr at markedet tror at Nordea kommer til å være klart mindre lønnsom enn konkurrentene. Vi mener at Nordea kan nå konkurrentenes lønnsomhetsnivå, sier Gardell til SvD.

Cevian Capital har gjennom Cevian Capital Partners Limited and Cevian Capital II Co-Investment Fund L.P anskaffet seg en eierpost på rundt 92 millioner aksjer, til en verdi av rundt 695 millioner euro basert på sluttkurs torsdag, eller omkring 6,9 milliarder kroner.

Eierandelen på 2,28 prosent gjør Cevian til Nordea sjette største aksjonær, etter Sampo, Nordeafondene, Alecta, Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) og Vanguard, ifølge en aksjonærliste datert 30. november (se tabell).

Det er imidlertid ikke kjent hvem som har solgt til Cevian, slik at rekkefølgen kan ha endret seg noe.

Ifølge Gardell er Cevian nå blant de fire største eierne. Det gir i henhold til vedtektene rett til en plass i nominasjonskomiteen, påpeker Gardell overfor SvD.

– Vi er blant de fire største som har interesse av å delta nominasjonsarbeidet, sier Cevian-toppen til SvD.

Kurskollaps

Dagens Industri varslet allerede i november at Cevian var på vei oppover aksjonærlisten i Nordea. Markedet later heller ikke være overrasket over dagens bekreftelse.

Nordea-aksjen er lite endret på Helsinki-børsen, opp 0,20 prosent til 7,43 euro aksjen. Utviklingen er imidlertid i mot markedets gang, der Helsinki-børsen er ned 0,9 prosent.

Nordea har imidlertid slitt kraftig på børsen gjennom året og er ned over 26 prosent sålangt i 2018. Banken verdsettes nå til omkring 30 milliarder euro, nærmere 300 milliarder kroner.

Til sammenligning verdsettes DNB-konsernet til noe over 220 milliarder kroner, etter et fall på nær ti prosent så langt i 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert: