Etter uker med press fra mediene og opposisjonspolitikere, har britiske myndigheter plassert Chelsea-eier Roman Abramovitsj på sanksjonslisten.

Det betyr effektivt at Abramovitsj blir stoppet fra å selge Chelsea, en prosess han igangsatte etter at Russland invaderte Ukraina. Ifølge The Telegraph kan Chelsea fortsatt bli solgt, dersom Abramovitsj sier fra seg sin eierandel i klubben. Han vil uansett ikke motta en krone fra et eventuelt salg.

Også industrimagnatene Oleg Deripaska og Igor Setsjin er ilagt sanksjoner av Storbritannia.

Abramovitsj kjøpte Chelsea i 2003 og har bygget laget til å bli en av verdens største fotballklubber. Men Abramovitsj er blitt beskyldt for å ha nære bånd til Putin-regimet. Han har nektet for dette, men likevel lagt Chelsea ut for salg. En rekke internasjonale forretningsmenn har vist sin interesse for klubben, og budfristen var satt til 15. mars.

«Pro-Kreml»

I sanksjonsdokumenter publisert av britiske myndigheter beskrives Abramovitsj som en prominent forretningsmann og en «pro-Kreml»-oligark.

«Abramovitsj har tilknytning til en person som er eller har vært involvert i destabiliseringen av Ukraina […], nemlig Vladimir Putin, som Abramovitsj har hatt et nært vennskap til i flere tiår», heter det i dokumentene.

Britiske myndigheter legger til grunn at Chelsea-eieren har dratt nytte av sitt nære forhold til Putin gjennom blant annet skattelettelser for sine tilknyttede selskaper, aksjehandel med den russiske stat til «sjenerøse kurser», samt kontrakter delt ut i forkant av fotball-VM i 2018.

«Abramovitsj har fått særegen behandling av Putin og den russiske stat».

Russerens eierskap i stålselskapet Evraz blir også trukket frem, og britiske myndigheter mener selskapet kan ha supplert den russiske hæren med tjenester, varer eller produksjonsmaterialer.

Men britiske myndigheters sanksjoner fryser nå alle Abramovitsj' eiendeler i Storbritannia. Myndighetene tar med dette også kontroll over Chelsea, men har gitt klubben en spesiell tillatelse til å fortsette med fotballrelatert virksomhet.

Chelsea får ikke lov til å selge billetter til kamper – det er kun sesongkortinnehavere som nå får lov til å gå på klubbens kamper frem til sommeren. Klubben får heller ikke selge billetter til bortekamper, ifølge den britiske journalisten Miguel Delaney.

Klubben får heller ikke lov til å kjøpe nye spillere eller gi nye kontrakter til sine nåværende spillere, må stenge klubb-butikken og får ikke selge supportereffekter så lenge Abramovitsj er på listen.

Chelsea sier i en pressemelding torsdag ettermiddag at klubben har bedt om at myndighetene endrer tiltakene slik at klubben kan operere mer som normalt.

Eier leiligheter i London

Abramovitsj eier også en luksusleilighet i fasjonable Kensington Gardens, i tillegg til en leilighet ved Themsens bredder i Chelsea. Sanksjonene forhindrer imidlertid den russisk-israelske oligarken fra å reise til Storbritannia.

Igor Setsjin, toppsjef og styreleder i olje- og gassgiganten Rosneft, plasseres også på listen som ble oppdatert torsdag. Han blir beskrevet som en «prominent forretningsmann med nære, personlige bånd til Putin». Rosneft, som er verdens største børsnoterte olje- og gasselskap, har den russiske stat som hovedeier, og britiske myndigheter mener det derfor i realiteten er en statsaffiliert aktør.

Også Oleg Deripaska blir beskrevet å ha «sterke tilknytninger» til staten og Putin, og britiske myndigheter legger til grunn at begge gjennom sine roller og tilknytninger har «oppnådd fordeler fra sine bånd til den russiske stat».

Deripaska har tidligere vært storeier i aluminiumsgiganten EN+, som er notert på London-børsen. Setsjin er en tidligere KGB-agent, som er konsernsjef i oljeselskapet Rosneft.

Setsjin blir i vestlige medier ofte bare blir kalt «Darth Vader».

Konsernsjef Igor Setsjin er på sanksjonslisten til Storbritannia.
Konsernsjef Igor Setsjin er på sanksjonslisten til Storbritannia. (Foto: NTB/Reuters/Sputnik Photo Agency)

EU beskriver ham som en av Putin mest betrodde og nærmeste rådgivere, og personlig venn. Båndene strekker seg tilbake til 90-tallet da de jobbet sammen i St. Petersburg. Setsjin har vært visestatsminister i Russland og konsernsjef i oljeselskapet siden 2012.

Flere oligarker på listen

I tillegg til Abramovitsj, Setsjin og Deripaska er fire andre oligarker blitt plassert på Storbritannias svarteliste torsdag:

  • Andrej Kostin, styreleder i den statseide russiske banken VTB.
  • Dmitrij Lebedev, styreleder i Bank Rossija, en bank som ifølge britiske myndigheter er eid av russiske milliardærer og som har direkte koblinger til Putin.
  • Alexej Miller, toppsjef i giganten Gazprom, som har den russiske stat som største aksjonær.
  • Nikolaj Tokarev, direktør i det statskontrollerte rørledningsselskapet Transneft.

I en pressemelding sier Storbritannias statsminister Boris Johnson at «det ikke kan være noen trygge havner de som har støttet Putins angrep på Ukraina».

– Dagens sanksjoner er Storbritannias siste uttrykk for sin støtte til det ukrainske folk. Vi kommer til å være nådeløse i jakten på de som muliggjør drap av sivile, ødeleggelse av sykehus og ulovlig okkupasjon av selvstendige allierte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.