Denne høsten har det kinesiske eiendomsselskapet China Evergrande fått verdens børser til å skjelve, i frykt for at en konkurs kunne få alvorlige konsekvenser for landets økonomi.

Det gjeldstyngede konglomeratet har gjort desperate forsøk på å selge unna eiendeler, og nå skriver The Wall Street Journal (WSJ) at Evergrande dro inn mer enn 50 millioner dollar forrige måned ved å selge to av sine privatfly. Det tilsvarer rundt 429 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Det var amerikanske investorer som kjøpte de to Gulfstream-jetflyene, skriver WSJ, som viser til anonyme kilder og en database for privatfly.

Salget ble gjort i oktober, samme måned som Evergrande gjennomførte to forfalte kupongbetalinger, kort tid før henstandsperioden på 30 dager utløp og altså uten at lånene ble misligholdt.

Evergrande eide inntil nylig minst fire fly og hadde bestilt ett til, ifølge WSJ. Selskapets grunnlegger og styreleder Hui Ka Yan kjøpte privatflyene under selskapets storhetstid.

Selskapet forsøker nå å selge en Airbus ACJ330, som de betalte 220 millioner dollar for for noen år siden. Interiøret inkluderer et rundt spisebord, med stoler som kan gjøres om til senger, i tillegg til dusj og soverom. Det er plass til 40 passasjerer og 12 kabinansatte.

Evergrande har ikke kommentert saken overfor WSJ.

Mislykkede salgsforsøk

I oktober ble det kjent at eiendomsselskapets forsøk på å selge hovedkontoret og aksjer i et datterselskap hadde strandet. Salget av datterselskapet, Evergrande Property Services Group, som ble børsnotert i fjor, skulle innbringe minst 20 milliarder Hongkong-dollar, tilsvarende 22 milliarder kroner etter dagens kurs.

Dette kom på toppen av at forhandlingene om å selge Evergrandes hovedkontor i Wanchai i Hongkong ikke har ført frem.

Aksjen var suspendert ved Hongkong-børsen store deler av oktober. Aksjekursen har falt 86 prosent det siste året.

Gjeldsrammet

I løpet av flere år lånte Evergrande store beløp og kjøpte hundrevis av tomter over hele Kina, bygget gigantiske høyblokker og solgte leiligheter flere år før de ble ferdigstilt. Selskapet utvidet også til fornøyelsesparker, helsetjenester og elektriske kjøretøy. De kjøpte også et profesjonelt fotballag i hjemprovinsen Guangdong. Selskapet var Kinas største eiendomsselskap.

Ekspansjonen førte til at eiendomskonglomeratet satt med 300 milliarder dollar, tilsvarende 2567 milliarder kroner etter dagens kurs, i gjeld og forpliktelser ved utgangen av juni. Flere av disse forfaller i løpet av neste uke, ifølge WSJ.

– Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Ifølge en undersøkelse fra kredittvurderingsselskapet S&P Global Ratings er kinesiske selskaper ansvarlig for 31 prosent av den samlede gjelden fra 25.000 av verdens største selskaper. Målt mot bruttonasjonalprodukt er den kinesiske gjelden betydelig høyere enn verdensgjennomsnittet.

Den økonomiske veksten i Kina har avtatt betydelig, og verdens nest største økonomi la bak seg et svakere tredje kvartal enn ventet. Målt i bruttonasjonalprodukt hadde Kina en økonomisk vekst på 4,9 prosent i tredje kvartal. Det var en kraftig nedgang sammenlignet med andre kvartal, som hadde en vekst på 7,9 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.