– Vi har vært i de mørkeste avkroker av dødens dal i starten av pandemien.

Teknologigründer Andreas Slettvoll (40) ser tilbake på da verden stengte ned. Det luftfartsorienterte teknologiselskapet hans hadde nettopp inngått avtale med Norwegian. Så plutselig forsvant 96 prosent av inntektene over natten da mesteparten av verdens flypark sto parkert.

De satset i stedet tungt på utvikling av teknologi og kom ut på andre siden med luft under vingene.

– Vi er vesentlig sterkere og bedre rustet nå, sier Slettvoll.

Nå verdsettes det hurtigvoksende oppstartsselskapet Chooose til én milliard kroner i en ny kapitalrunde der filmstjerne og investor Ashton Kutcher kommer inn på eiersiden.

Doblet på under et år

Chooose ble etablert i 2017 for å hjelpe selskaper og forbrukere å forstå sitt karbonavtrykk. Selskapet er mest kjent for å selge teknologiprodukter der forbrukere kan velge å klimakompensere reisene sine, og har giganter som British Airways, Air Canada og Booking.com på kundelisten.

Fra venstre: Administrerende direktør Andreas Slettvoll, teknologidirektør Gaute Gamst og kommersiell direktør Joe Beaudin på kontorene i Oslo.
Fra venstre: Administrerende direktør Andreas Slettvoll, teknologidirektør Gaute Gamst og kommersiell direktør Joe Beaudin på kontorene i Oslo. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Mens flere andre vekstselskaper, både private og børsnoterte, har fått verdiene kraftig barbert det siste halvannet året, har Chooose gått motstrøms. De siste to årene har selskapet hentet penger til stadig høyere verdsettelser.

– Vi ser at klimateknologi i bred forstand fremstår mer motstandsdyktig enn andre teknologisektorer globalt. Vi hadde vår krise under pandemien fordi vi var så eksponert inn mot global mobilitet. Når denne teknologinedturen traff, hadde vi ekstremt vind i seilene ut av pandemien, sier Slettvoll.

Nå henter han og resten av teamet 200 millioner kroner i frisk egenkapital for å vokse videre. Slettvoll ønsker ikke å kommentere verdsettelsen, men etter hva DN erfarer er det snakk om en milliard kroner.

Da selskapet hentet penger i fjor sommer ble det priset til en halv milliard. Verdien er dermed doblet på under et år.

– Vi er godt fornøyd med verdsettelsen, spesielt når man ser hvordan markedet er nå, sier Slettvoll.

Inn på eiersiden kommer et av verdens største statlige fond, Temasek i Singapore, gjennom investeringsselskapet Genzero. Det gjør også det amerikanske venturefondet Sound Ventures. Det ble etablert av blant annet skuespiller Ashton Kutcher, kjent fra den populære tv-serien «That '70s Show» og flere Hollywood-filmer.

– Dette gir oss rom til å vokse, men vi er bare i startfasen, sier Slettvoll.

– Vi gjør alt selv

Slettvoll, som er tidligere forretningsadvokat, eier etter transaksjonen rundt åtte prosent av selskapet, tilsvarende en eierandel verdt 80 millioner kroner. Ifølge ham har de ikke engasjert rådgivere eller tilretteleggere i møte med 5000-milliarderkronerfondet Temasek og Sound Ventures.

– Vi gjør alt selv. Vi har ikke hatt noen rådgivere. Vi har også vært i den heldige situasjonen at vi er blitt direkte kontaktet av veldig mange investorer, sier gründeren.

Fra før har de suksessgründere som Tripadvisor-grunnlegger Stephen Kaufer og Kayak-grunnlegger Paul English på eiersiden. Også tidligfasefondet Wiski Capital, der Witzøe-familien er største eier, er med. Chooose har drøyt 40 ansatte spredt rundt om i verden.

Vil tredoble omsetningen i år

Siden oppstarten i Chooose har omsetningen rundt doblet seg hvert eneste år. Samtidig har kostnadene økt og underskuddene blitt høyere og høyere for hvert år, slik det ofte er i startfasen for oppstartsselskaper. I fjor lå omsetningen rett i overkant av 50 millioner kroner med et underskudd på rundt 20 millioner kroner.

I år venter Slettvoll å tredoble omsetningen fra fjoråret, til totalt 150 millioner kroner. Men underskudd vil det fortsatt være.

– Vi kommer til å fortsette å tape penger fordi vårt fokus er vekst på topplinjen i 2023. Vi ser at vi kan være lønnsomme ved utgangen av 2024, men det er ikke nødvendigvis et mål. Vi setter alt inn for å ta ut vekstpotensialet, sier gründeren.

– Klimakompenserer du dine egne flyreiser?

– Absolutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.