Styret i den kriserammede papirprodusenten Norske Skog har kalt inn aksjonærene i selskapet til en ekstraordinær generalforsamling torsdag, for en gjennomgang av situasjonen for selskapet. 

Samtidig har styret foreslått styrevalg på agendaen, og har dermed åpnet for et bytte av styremannskap.

Det ligger det an til at det blir. 

Ifølge en melding fra selskapets valgkomitée foreslås det nemlig store endringer i Norske Skog-styret:

  • Investor og milliardær Christen Sveaas foreslås som ny styreleder. Sveaas kom i forrige uke overraskende inn som selskapets største aksjonær.
  • Styregrossistene Ragnhild Wiborg og Annette Malm Justad foreslås som nye styremedlemmer.
  • Inn foreslås også Jon-Aksel Torgersen, som også tidligere har sittet i Norske Skog-styret. Torgersen har direkte og som daglig leder av Astrup Fearnley kontroll over et par av de største aksjepostene i Norske Skog. 
  • Det foreslås gjenvalg av Eilif Due som styremedlem.

Ut etter ett år

Forslaget innebærer at Henrik A. Christensen går av som styreleder og medlem av Norske Skog-styret. 

- Jeg tror det er veldig positivt at Norske Skog har fått en så stor og kompetent industriell eier som er uavhengig av obligasjonseierne, sier Christensen om Sveaas. Han mener at aksjonærene i papirkonsernet bør være fornøyd med at Sveaas har vært villig til å ta på seg ansvaret som styreleder i det kriserammede selskapet.

- Grunnen til dette er at selskapet er i en veldig vanskelig finansiell situasjon og står foran veldig krevende forhandlinger, og det er er få som er bedre til å lede denne prosessen enn Christen Sveaas, sier Christensen til DN.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før etter torsdagens generalforsamling.

Christensen overtok selv som styreleder etter Jon-Aksel Torgersen på tampen av sommeren i fjor, etter at styret og selskapet hadde hatt en lang  krangel med revisor om verdsetting av selskapets fabrikker og hadde jobbet for en refinansiering av selskapet.

 – Om aksjonærene mener det er andre som er bedre egnet, må de få anledning til å si det, sa Christensen til DN i begynnelsen av august.

– Betyr det at du og resten av styret stiller deres plasser til disposisjon?

– Nei, men det vil alltid være aksjonærer som ikke er fornøyd. Dette gir dem muligheten til å velge dem de mener er beste egnet.

Han opplyser at valgkomiteen vil starte sitt arbeid etter at innkallingen har gått ut.

– Betyr styrevalget at du er lei vervet?

– Nei. Jeg står løpet ut om aksjonærene vil ha meg, sa styrelederen.

Også styremedlemmene Nils Hoff, Joanne Owen og Mimi K. Berdal foreslås ut av Norske Skog-styret, og valgkomitéen foreslår at styrets honorarsatser opprettholdes på samme nivå som tidligere..

Ble størst 

Tirsdag i forrige uke flagget Christen Sveaas at han gjennom investeringsselskapet Kistefos har kjøpt seg opp til største aksjonær i Norske Skog. Sveaas eier nå nær 13 prosent av selskapet. En annen som har kjøpt seg opp er investor og bilarving Bertel Otto Steen. Med på notene er også kirurg Karl Iver Hanvold som tok gevinst etter kursoppgangen i Norske Skog-aksjen i forrige uke, men kjøpte seg opp igjen mandag. Han takket Sveaas for gevinsten:

– Det var hyggelig at Christen Sveaas kom på banen. Han er blitt den store bjellesauen, sa Hanvold til DN tidligere denne uken.(Vilkår)

Teknikk-problemene i TV2 Sumo: -Det gjorde vondt langt inn i sjela
Direktør for TV2 Sumo, Cristian Birkeland, må innrømme at de tekniske problemene under visningen av Liverpools Premiere League sesongåpning skapte problemer for sjelslivet. Nå lager strømmekanalen nye tekniske rutiner.
01:18
Publisert: