Én måned etter at en megler ved Citibanks London-kontor klumset til og ved en feil sendte en gigaordre gjennom systemene, anslås det at regningen kan endte på 50 millioner dollar – tilsvarende 470 millioner kroner. Det opplyse kilder til Bloomberg torsdag.

Den uheldige megleren la inn en overdreven stor ordre, og den medførte turbulens og sjokkbølger – særlig på de nordiske børsene. Etter en normal åpningstime raste hovedindeksen på Oslo Børs plutselig 4,8 prosent 2. mai.

Kurskollapsen var langt større i Stockholm, der referanseindeksen falt 7,9 prosent, og det ble fort omtalt som et «flash crash» – et umiddelbart kraftig fall på børsene, med umiddelbar gjenopphenting. Det mest kjente forrige tilfellet skjedde i 2010 på Wall Street i New York.

Tastefeil på hjemmekontor

Bloomberg har tidligere skrevet at kurskollapsen denne maidagen var på 300 milliarder euro på det meste, før kursene begynte å stige.

Nå skriver nyhetsbyrået, basert på beskrivelser fra anonyme kilder, at den feilen oppsto på et hjemmekontor. Mandag 2. mai holdt de britiske børsene og kontorene stengt. Megleren skal ha lagt til en null ekstra i ordren.

Ifølge Bloombergs kilder er megleren nå permittert, og Citibank skal mene at det var en menneskelig feil som forårsaket uhellet – og ikke at vedkommende jobbet hjemmefra. Problemet skal videre ha fått lov til å eskalere gjennom Citibanks algoritmer, uten at disse klarte å stoppe ordren. Normalt sett vil en stor ordre bli splittet opp i mindre transaksjoner for at ikke kursene skal påvirkes for mye den ene eller andre veien.

– 1,6 mrd. svenske kroner

Fortsatt regner megabankens folk på kostnadene dette medførte, og anslaget på 50 millioner dollar kan i verste fall bare være en begynnelse. Citibank vil ikke kommentere saken overfor Bloomberg.

– Ryktet vil ha det til at en enkeltaktør har lagt inn en ordre på 1,6 milliarder svenske kroner bredt i det svenske markedet. Denne kan ha vært ti ganger større enn det den egentlig skulle være, uttalte investeringsdirektør Robert Næss i Nordea den gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.