I forrige uke meldte både den sveitsiske storbanken Credit Suisse og det japanske meglerhuset Nomura om store tap som følge av at hedgefondet Archegos ble tvunget til å selge flere av sine aksjeposisjoner.

Tirsdag morgen melder Credit Suisse at det venter å tape 900 millioner franc, tilsvarende rundt åtte milliarder norske kroner, i første kvartal. Banken viser til at hedgefondskandalen har påført den et tap på 4,4 milliarder franc. Det tilsvarer rundt 39,8 milliarder kroner.

Må gå av

Tirsdag ble det også kjent at sjefen for investeringsbankvirksomheten Brian Chain og risikosjef Lara Warner må gå av med umiddelbar virkning. Credit Suisse-toppsjef Thomas Gottstein kaller tapet knyttet til hedgefondskandalen «uakseptabelt».

I tillegg vil storbanken kutte i utbyttet til eierne, og forslår et redusert ordinært utbytte på 0,10 sveitsiske franc per aksje, ifølge Cnbc. Samtidig vil styret i banken gi avkall på sine bonuser for regnskapsåret 2020.

Credit Suisse var en av hovedmeglerne for hedgefondet Archegos og har lånt ut penger til hedgefondets aksjekjøp. Det er da banken som sitter på risikoen når fondet ikke kan gjøre opp for seg.

– Kommer man i konflikt med lånebetingelsene som er satt av bankene, så får man problemer. Da får man en telefon fra banken, fra en kvinne eller mann med en litt mørk røst. Da må du enten hente ny likviditet, eller selge aksjene, sa kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til DN i forrige uke.

Credit Suisse har satt i gang undersøkelser av hva som skjedde med Archegos, og undersøkelsene vil bli gjennomført av en tredjepart. Banken vil også undersøke situasjonen rundt det kontroversielle fondet Greensill Capital, som Credit Suisse kuttet alle bånd til tidlig i mars.

«Rettferdig finansiering»

Greensill Capital satser på såkalt «supply-chain finance», som skal være en type rettferdig finansiering. Fondet har tapt milliarder det siste året, og risikerer konkurs.

– I kombinasjon med de siste problemene rundt «supply-chain finance»-fondene erkjenner jeg at disse sakene har skapt betydelig bekymring. Sammen med styret er vi forpliktet til å ta tak i disse situasjonene, sier Gottstein i pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.