En intern etterforskning av den sveitsiske storbanken Credit Suisse har funnet at toppsjef António Horta-Osório har brutt karanteneregler i forbindelse med koronaviruset for andre gang. Dette vekker tvil ved toppsjefens personlige dømmekraft samtidig som han står i arbeidet med å fikse bankens kulturproblemer og omdømme, skriver Financial Times.

Ettforskningen avdekket at Horta-Osório brøt isolasjonsreglene da han i juli i år fløy til London og var tilstede på Wimbledon-finalen i tennis mens han egentlig skulle sittet i isolasjon, ifølge britiske koronaregler. På hendelsens tidspunkt sa reglene at innreisende fra Sveits, som Horta-Osório, skulle sitte i isolasjon i ti dager etter innreise. Det skal ikke Credit Suisse-sjefen ha gjort.

Financial Times skriver at etterforskningen er avsluttet og funnene er presentert til bankens styre som nå vil avgjøre hva de skal foreta seg.

Horta-Osório ble ansatt i april i år for å fikse problemer knyttet til kulturen og evnen til å styre risiko i den sveitsiske banken. Kombinasjonen av de to problemene var sentrale faktorer i krisene som har preget banken i år, og som har ført til massive tap.

Ikke første bruddet på reglene

Også ved en tidligere anledning har Horta-Osório blitt tatt i å bryte koronaregler. I november 2020 brøt han de sveitsiske isolasjonsreglene da han valgte å droppe den pålagte isolasjonsperioden, og fløy tilbake til London kun tre dager etter at han kom til Sveits.

I ettertid beklaget han, og mente at bruddet på koronareglene var en feil og han ikke bevisst brøt reglene.

Den sveitsiske avisen Blick rapporterte imidlertid at Horta-Osório i utgangspunktet hadde søkt om unntak fra karantenereglene, men at han skal ha fått avslag av sveitsiske myndigheter.

Tøft 2021 for banken

Den sveitsiske storbanken har hatt et tøft 2021. Bankens rykte som den fremste av storbankene fra alpelandet er i spill på grunn av to skandaler, som også bidro til at banken tapte over 800 millioner dollar i første kvartal i år.

  • Banken var sterkt involvert i dragsuget etter det fallerte finansforetaket Greensill Capital som kollapset tidligere i år og måtte holde tilbake en investering på over ti milliarder dollar i Greensill.
  • Banken havnet også i skammekroken da det ble kjent at den hadde størst eksponering av alle finansforetakene som hadde bistått i hedgefondforvalter Bill Hwangs Archegos Capital enorme veddemål på enkeltaksjer, som endte med at fondet gikk over ende i påsken. Credit Suisse tapte totalt 5,5 milliarder dollar på Archegos' fall.

Videre var også den fem år lange konflikten mellom tidligere toppsjef Tidjane Thiam, og tidligere stjernemegler Iqbal Khan et hett tema i 2021. Konflikten oppsto etter en konfrontasjon på et cocktailselskap, og endte med et forlik i sommer. Tidjane Thiam gikk også av som toppsjef i banken februar 2020.

Credit Suisse-aksjen har så langt i år falt omtrent 25 prosent. Til sammenlikning har aksjen til bankens største konkurrent UBS steger omtrent 30 prosent i 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.