Iqbal Khan, tidligere leder for formuesforvaltning i den sveitsiske storbanken Credit Suisse, fikk 8,1 millioner euro da han forlot banken for erkerival UBS i fjor sommer. Det tilsvarer rundt 76 millioner norske kroner.

Det melder den britiske avisen Financial Times, og viser til UBS' årsregnskap som ble lagt frem på fredag. Av rapporten fremgår det at Khan fikk utbetalt 8,1 millioner euro i en såkalt «engangs-utbetaling» som kompensasjon for tapt inntekt da han sluttet i Credit Suisse.

Avsløringen om «signeringsbonusen» kommer etter at det har stormet rundt Khan, Credit Suisse og toppsjef Tidjane Thiam det siste året.

Skandalen endte med at både Thiam og Khan nå begge er ute av Credit Suisse.

Spionskandale

Det var i februar at det kom det frem at Thiam var ferdig som toppsjef i banken. Det skjedde etter en lang og heftig personkonflikt mellom flere sentrale personer i banken, som ble sparket i gang da Khan anklaget Credit Suisse for å spionere på ham med en privatetterforsker etter at han gikk til konkurrenten UBS.

Under Thiams ledelse ble Khan, som var godt likt blant kunder, forfremmet flere ganger. Deretter surnet forholdet mellom de to, som ledet til at formuesforvalteren sa opp jobben sin i juli i 2019. Da hadde han jobbet seks år i banken.

Et par måneder senere havnet Khan i fysisk konfrontasjon med en privatetterforsker, og Credit Suisse gikk ut og bekreftet at det faktisk var de som hadde hyret ham – og skandalen var et faktum.

Massiv bot i fransk domstol

Engangsbetalingen til Khan i UBS står i sterk kontrast til retningslinjer som skal kutte i toppledelsens lønninger.

I fjor ble banken ilagt en bot på 4,5 milliarder euro av en fransk domstol, etter å ha vært innblandet i en skandale rundt skatteunndragelse. Det førte til at aksjonærer i banken raste, da ledelsen foreslo å kjempe for å anke boten, i stedet for å godta den.

Banken har satt av rundt 500 millioner dollar i provisjoner i forbindelse med skatteunndragelsessaken i Frankrike, skriver FT. Ifølge avisen kan det ta flere år før anken i saken er ferdigbehandlet.

Et tema som også dukket opp den gangen var toppledelsens skyhøye lønninger.

Ifølge FT fikk toppsjef i UBS, Sergio Ermotti, elleve prosent mindre lønn i 2019, sammenlignet med 2018. I fjor tjente han 12,9 millioner dollar, skriver avisen og viser til bankens årsregnskap.

For hele banken ble ansattes bonusordninger kuttet med 14 prosent i 2019, til 2,7 milliarder dollar. Her er bonuser til både Ermotti og andre ledende styremedlemmer inkludert.

«Golden hello»

Ifølge FT var ikke betalingen til Khan en såkalt «golden hello», som er forbudt under sveitsisk lov. Det innebærer at en arbeidsgiver betaler en sum – en signeringsbonus – til en arbeidstaker for å få vedkommende til å bytte arbeidsplass. Arbeidstakeren er gjerne en som kommer fra en konkurrent og som gjerne skal inn i toppledelsen.

Betalingen blir i UBS' årsregnskap beskrevet som en utbetaling som er i tråd med bransje-praksis, og som skal kompensere en toppsjef for tapt lønn lønn hos forrige arbeidsgiver. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.