Oljefondet har besluttet å stemme for at det blir gjennomført en uavhengig revisjon av storbanken Credit Suisse og advart om at det ikke vil frita ledere og styremedlemmer fra skylden for flere av skandalene storbanken har vært rammet av de siste årene.

Denne type revisjoner er nødvendig når det er mistanke om brudd på lover eller forskrifter i økonomistyringen i en organisasjon. I forbindelse med etterforskning av overtredelser kan det foretas revisjoner knyttet til for eksempel oppgaver, fullmakter, ansvar og internkontrollretningslinjer.

Oljefondet er en av de 15 største aksjonærene i Credit Suisse med en eierandel på 1,3 prosent, og ifølge en kunngjøring fra fondet søndag om dets om stemmeintensjoner på den kommende generalforsamlingen fredag, vil det stemme for at bankens styre og toppledere ikke blir fritatt fra juridisk ansvar for regnskapsåret 2020.

Financial Times skrev først om saken.

Flere skandaler

Fondet er ikke alene. Institutional Shareholder Services, Inc. (ISS) og Glass Lewis, som gir råd til pensjonsfond og andre institusjonelle aksjonærer i forkant av generalforsamlinger, anbefalte tidligere i måneden samme innstilling. Disse to selskapene påvirker i stor grad en betydelig del av stemmestyrken til millioner av individuelle aksjonærer, som administreres av tusenvis av kapitalforvaltere.

Det kommer på bakgrunn av at banken ble involvert i kollapsen av leverandørkjedefinansieringsfirmaet Greensill Capital og det amerikanske hedgefondet Archegos Capital. Banken ble også bøtelagt 350 millioner pund for sin rolle i en låneskandale i Mosambik.

Oljefondet har siden reduserte sine eierandeler i banken betydelig, ned fra 3,4 prosent ved utgangen av 2020.

Oljefondet og aksjonærrådgiverne er nå motvillige til å frikjenne långiverens styre for svikt rundt kollapsen i de to selskapene Greensill og Archegos Capital, som forårsaket et handelstap på 5,5 milliarder dollar. Det er bankens største tap i sin 166-årige historie.

Oljefondet har derimot tatt det ett steg lenger enn rådgiverselskapene, og gir sin støtte til et aksjonærforslag fra Ethos Foundation om å utnevne en uavhengig spesialrevisor for å undersøke bankens økonomiske tap som involverer Greensill.

Formålet er å undersøke finanstap i forsyningskjeden som involverer Greensill og «Swiss Leaks»-saken, der detaljer om kontoer er knyttet til utlåner for alvorlige forbrytelser ble avslørt.

Det er ikke første gang Oljefondet og andre aksjonærer viser misnøye med styret og ledelsen i Credit Suisse. I fjor varslet fondet at det ville stemme mot gjenvalg av halve styret. Det bidro blant annet til at styrets øverste ansvarlige for risikostyring trakk seg.

Toppsjefen måtte gå

Credit Suisse har vært involvert i flere skandaler de siste årene. Utover Greensill og Archegos-kollapsene, har det blitt rullet opp en rekke saker etter at flere hemmelige dokumenter fra banken er blitt lekket.

Som konsekvens er Credit Suisse den første store sveitsiske banken i landets historie som står overfor kriminelle anklager – som den benekter – knyttet til påstander om at den hjalp til med å hvitvaske penger fra kokainhandel på vegne av den bulgarske mafiaen.

Måtte gå. Tidligere toppsjef og styreleder António Horta-Osório i Credit Suisse.
Måtte gå. Tidligere toppsjef og styreleder António Horta-Osório i Credit Suisse. (Foto: Simon Dawson/Reuters/NTB)

Den tidligere toppsjefen, så styreleder i banken, António Horta-Osórios, måtte ta sin hatt og gå etter flere brudd på koronarestriksjoner og overdreven bruk av bedriftens jetfly.

I henhold til sveitsisk lov er bedriftsdirektører og ledere ansvarlige overfor aksjonærers villedende eller uriktige uttalelser, samt for å forårsake skade på selskapet, enten forsettlig eller ved uaktsomhet, skriver Financial Times.

Hvert år blir aksjonærene typisk bedt om å stemme for å frita dem fra deres juridiske ansvar for det forrige regnskapsåret. Selv om avstemningen i stor grad er symbolsk, er den et viktig barometer for aksjonærenes oppfatning av selskapets ledelse.

Den sveitsiske avisen NZZ am Sonntag har skrevet at Credit Suisse skal erstatte de tre lederne som har sittet lengst – sjefjurist Romeo Cerutti, finansdirektør David Mathers og regionsjef Helman Sitohang i Asia-Stillehavet. Banken sa på sin side at toppledelsen regelmessig gjennomgår seniorutnevnelser for visse stillinger men at ingen styrevedtak er tatt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.