Myndigheter i flere land driver nå klappjakt på kontoinnehavere i filialer av den sveitsiske storbanken Credit Suisse. Det skjer etter at skattemyndighetene i Nederland har fått tilgang til en uvanlig stor mengde med data om skattesnytere fra en varsler.

Razziaer i flere land

– Etterforskningen pågår fortsatt, sier pressetalspersonen for den nederlandske skattekrim-myndigheten FIOD, Marieke van der Molen, til Dagens Næringsliv. Hun bekrefter at 58800 bankkontoer nå etterforskes av myndighetene i flere land, mange med mistanke om skatteunndragelser og hvitvasking.

 3800 av disse tilhører nederlendere, mens resten tilhører personer fra andre land. Etterforskningen strekker seg nå derfor fra europeiske hovedsteder som Paris, London og Amsterdam til Canberra i Australia, hvor myndighetene også har aksjonert for å sikre bevis.

Bankdataene som myndighetene skal ha fått tilgang til, skal blant annet vise hvem som tidligere har hatt, eller fortsatt disponerer hemmelige bankkontoer hos bankkjempen.

Oppsøker private hjem

– Informasjonen vi har mottatt, er informasjon som er tilbakeskuende, så det er informasjon om kunder som har hatt en konto i en sveitsisk bank tidligere. Men vi har funnet ut at enkelte av de nederlandske kundene fortsatt har konto der, sier van der Molen til DN.

– Men de av kundene som har oppgitt kontoen til skattemyndighetene er utenfor mistanke, sier van der Molen.

Razziaer er gjennomført ikke bare mot bankens kontorer i flere land, men også i private hjem, koordinert av Eurojust – et EU-organ som jobber med kriminalitet på tvers av landegrenser i Europa, ifølge den nederlandske påtalemyndigheten Openbaar Ministerie.

Internasjonale kunder av Credit Suisse som nå er under etterforskning, mistenkes for å ha skjult millioner av euro hos den sveitsiske storbanken, ifølge påtalemyndigheten.

– Flere operasjoner skal gjennomføres i ukene som kommer, heter det i en pressemelding.

Tause hos Økokrim

På spørsmål om Nederland har bedt Norge om bistand, eller om Norge og Økokrim på noen måte er involvert i sakskomplekset, svarer kommunikasjonsrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Økokrim:

Kommunikasjonsrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Økokrim.
Kommunikasjonsrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Økokrim. (Foto: Økokrim)

– Generelt hverken bekrefter eller avkrefter Økokrim om vi etterforsker eller bistår i en sak, skriver Kleppe i en epost.

 Økokrim omtaler i sin årsrapport at enheten ga bistand til 18 land i fjor- og at den mest omfattende saken gjelder «bedragerier for over 300 millioner kroner i flere EU-land». Hvorvidt denne saken har sammenheng med Credit Suisse-opprullingen, ønsker ikke Økokrim å kommentere.

Marieke Van der Molen i Nederlands skattekrim-myndighet FIOD, svarer ikke på DNs spørsmål om norske kunder av Credit Suisse også er under etterforskning. Hun bekrefter utelukkende opplysningene om de landene hvor det har vært gjennomført razziaer de siste to ukene.

Oljefondet nest største eier

I en epost til DN skriver kommunikasjonsdirektør i Credit Suisse Anna Sexton at banken samarbeider med myndighetene om saken.

– Strategien om å ha kunder som følger skattelovgivningen er absolutt. Credit Suisse fortsetter å følge denne strategien, skriver Sexton i epost hvor hun ramser opp bankens skatteavtaler med flere europeiske land.

Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, hadde ved utgangen av 2016 en eierandel i Credit Suisse på 4,93 prosent, ifølge fondets hjemmeside. Det gjør fondet til nest største eier i banken, ifølge opplysninger samlet inn av Bloomberg.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang i NBIM.
Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang i NBIM. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

Norges Bank, som forvalter det norske Oljefondet, vil ikke kommentere saken.

– Vi kan dessverre ikke kommentere saker knyttet til enkeltselskaper eller enkeltinvesteringer, skriver Thomas Sevang, kommunikasjonsdirektør i Norges Bank Investment Management (NBIM) i en epost.

Sammenlignes med Panama Papers

Opprullingen av de hemmelige bankkontoene sammenlignes med Panama Papers-lekkasjen i Nederland. Sveitsiske myndigheter skal ha blitt holdt utenfor det internasjonale samarbeidet, trolig på grunn av landets tradisjonelt positive innstilling til banksekretesse. Nylig kunngjorde den sveitsiske statsadvokaten Michael Lauber at Sveits nå har kontaktet nederlandske myndigheter, uten å ville si noe ytterligere om saken.

Fangst i sosiale medier

Nederlands skattekrim-myndigheter har gått så langt som å legge ut et bilde av beslagene i sosiale medier etter razziaene i Nederland. Med hashtager som #svartsparing og #sveitserbank, viser FIOD frem en gullbarre, klokker, perlekjeder og gullsmykker som skal være beslaglagt hos Credit Suisse-kunder – i tillegg til å omtale beslag fra kunder som en luksusbil av merke Mercedes, 35 malerier og private eiendommer.

– Sannsynligheten for at det nederlandske skattevesenet kan spore skjulte utenlandske eiendeler er økende. Ved å utveksle data med utenlandske myndigheter på en strukturert måte og innhente informasjon fra anonyme informanter, samt å kombinere det med ulike datasett og andre typer undersøkelser, for eksempel debet- og kredittkorttransaksjoner, blir myndighetene i stadig bedre stand til å identifisere skattytere som leverer ufullstendige skattemeldinger. Internasjonalt samarbeid samt avskaffelse av lover som tillater banksekretesse, vil kunne bety at et større antall personer med uanmeldte besparelser kan bli pågrepet, heter det påtalemyndighetens pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.